• Den personen som er beskrevet i rapporten er ikke meg, sier den tiltalte massemorderen om den rettspykiatriske rapporten der han blir stemplet som utilregnelig.

Onsdag fikk Anders Behring Breiviks forklare seg om de rettspsykiatriske rapportene. Dette er en viktig del i hans kamp for å bli erklært for tilregnelig og unngå «galehus», som han kaller det.

Aktor Svein Holden spurte tiltalte hva han tenker om rapporten som konkluderer med at han er utilregnelig. Rapporten ble først holdt hemmelig for ham, skriver Aftenposten.no.

— Jeg skulle egentlig ikke vite konklusjonen, men da jeg var i luftegården var det en annen fange som skrek konklusjonen til meg. Da måtte politiet fortelle det, sier Breivik.

- Diktet opp

Behring Brievik legger ikke skjul på at han er svært misfornøyd med Sørheim og Husbys konklusjon, og han beskylder de to for å ha diktet opp deler av rapporten.

— Mens vi snakket sammen stolte jeg på dem, ellers hadde jeg ikke fortsatt samtalene. Det som jeg sa var nøyaktig samme som til politiet. Det jeg reagerte på, at samtalene ikke ble tapet. Hvordan kan de ettergås, spurte Breivik.

Han hevder at mye av uttalelsene som er tillagt ham i rapporten, er ting han ikke har sagt.

— Det er ondsinnede misforståelser. Hadde jeg lest om personen som er beskrevet i rapporten, ville jeg sagt at vedkommende hører hjemme på galehus og må medisineres. Det er ikke meg som er beskrevet i rapporten.

Før Breivik startet forklaringen om den rettspsykiatriske rapporten, ble han spurt om reaksjonene sine på de sterke vitneforklaringene fra bombeofrene.

- Tøft å være her

— Hva synes du om å sitte og høre på vitnene, spurte aktor, statsadvokat Svein Holden.

— Det er tøft å være her.

— På hvilken måte opplever du det som tøft?

— Det er umulig ikke la seg gripe. Det et tøft, men det er sikkert mye tøffere for andre enn meg.

— Får det meg til å reflekter over nødvendigheten av det du har gjort?

— Jeg har hele tiden sagt at det er grusomt. Det er den mest ekstreme handlingene et menneske kan gjøre, å ta et annet menneskes liv. Men det endrer jo ikke grunnlaget for aksjonen.