— Politiet oppførte segoptimalt. Jeg er topptrent militært, og har studert våpen og responstid. Altdette for å få gjort oppdraget før Delta kom, sier Anders Behring Breivik.

I en kommentar til vitneforklaringen fra Håvard Gåsbakk, politimannen som pågrep ham, skryter Breivik av politiet.

— Det er kun jeg som kan skyldes for dette, sier Breivik.

I rettssalen har politimennene som vitner fått mange spørsmål om ansvarsforhold og tidspunkter.

Mye kritikk

Tidligere har politiet fått kritikk fra både frivillige og pårørende om den lange utrykningstiden. Blant annet stoppet båten politiet kjørte på vei it til Utøya.

I stedet ble det privatpersoner som kjørte politiet til øyen.

Breivik selv er ikke enig i kritikken.

— Politiet gjorde så godt de kunne, sier han til retten.

Han sier at på Utøya tok en avgjørelse om han ville kjempe mot politiet - til han ble drept - eller ikke.

En av tre celler

I vitnemålet til Gåsbakk, forklarer innsatslederen i Nordre Buskerud politidistrikt at Breivik kom med flere utsagt umiddelbart etter pågripelsen.

— Han sa: Jeger en av tre celler. Den første har vært i oslo, jeg er den andre, og den tredje harikke slått til enda. Da gikk det kaldt ned gjennom ryggen på meg. Jeg tenkte atnå, nå har terroren rammet Norge, sier Gåsbakk.

Breivik var opptatt av å få forhandlet med politiet så fort som mulig, og ville rett i avhør.

I sin kommentar, sier Breivik selv at han gjorde det for å overleve. Han sier at han hadde bestemt seg for å komme med utsagnene til politiet på forhånd.

INNSATSLEDER: Innenfor døren er utstyret til utrykningsenheten i Nordre Buskerud lagret. 22. juli var det tidligere Delta-medlemmet Håvard Gåsbakk politiets innsatsleder ved aksjonen på Utøya, og mannen som arresterte Anders Behring Breivik.
Håvard Bjelland