Da saken rettssaken startet, var Anders Behring Breivik ifølge seg selv innstilt på anke. Nå, sier han i retten, mener han noe annet.

— Fortsetter det slik som nå, er det ikke grunn til å anke. Det er ikke noe jeg kommer til å gjøre, sier Breivik.

Dette er hvorfor:

— Jeg hadde en målsetning om å spre budskapet. Det var et minimum av hva man kunne godta. Desverre ble ikke min forklaring kringkastet, men det jeg sa, ble spredt. Sånn det har vært til nå, føler jeg det har vært et minimum, sier Breivik.

Les mer om hva Breivik sa i retten her!

Anker om utilregnelig

For Breivik har anke-spørsmålet også store praktiske konsekvenser: Blir han funnet utilregnelig av retten, og dermed dømt til psykiatrisk behandling, vil han anke.

— Sånn sett er det opp til dommerne, sier Breivik.

Breivik tok opp ankespørsmålet da han fikk ordet for å kunne kommentere vitnemålene fra de overlevende fra Utøya. Han var først mest opptatt av å få frem at han ikke brukte ukvemsord mens han var på Utøya.

Ifølge et vitne, sa Breivik «hvor faen er han?» da han gikk på øyen.

— Jeg bannet ikke, sier Breivik i retten.

Han sier derimot at han bevisst sa tilsvarende setninger - uten banneord - for å lure ungdommene til å bli værende der de var.

- Politiske aktivister

Breivik sier han fortsatt fastholder at AUFs sommerleir på Utøya var et legitimt mål.

— Det er som jeg har sagt tidligere. Dette er politiske aktivister og jeg ser på dem som kommunister, sa Breivik i retten.

Flere personer i salen fnøs eller smålo hånlig av Breiviks kommentarer.

Breivik tok også opp at han ikke viste følelser i retten.

— Det er en målsetning å ikke vise følelser. Det er noe jeg bruker veldig mye energi på. Jeg er flink til å skjule følelsene. Jeg er ganske så sliten når jeg kommer tilbake til Ila, sier Breivik til retten.

Han kaller seg selv «nesten mentalt skadet» etter vitneforklaringene torsdag.

Bistandsadvokat: - Ikke overrasket

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier hun ikke er overrasket over at Breivik sier at han ikke vil anke.

— Det har ligget i kortene, sier hun.

Selv om Breivik blir kjent tilregnelig i tingretten, kan han fortsatt bli dømt som utilregnelig i lagmannsretten ved en ny rettsforhandling.

Breivik har helt siden første rettsdag gjort det klart at å bli dømt som tilregnelig — og dermed sone i fengsel - har vært det viktigste for ham.

— Men mine klienter blir veldig glade om de ikke må vitne igjen og at saken ikke kommer opp igjen. Det viktigste for dem er at Breivik blir sittende inne, sier hun.