• Følg rettssaken minutt for minutt her Gjennom tre tiår har Randi Rosenqvist virket som psykiater. Som rådgiver for fengselsdirektøren på Ila, har hun laget en vurdering av Anders Behring Breivik.

Hun, til liks med både observasjonsteam, psykologer og psykiatere som har fulgt Breivik på Ila, finner ikke at Breivik var psykotisk.

Men: Rosenqvist forteller også om en noe disorientert Breivik som kom til Ila få dager etter terrorangrepet. Han trodde han skulle bli waterboardet.

Waterboarding er vanntortur, der offeret får følelsen av å bli druknet.

— Han lurte på hvor rommet for tortur var. Han er jo også tilhenger av dødsstraff, og sånn sett også tortur, sier Rosenqvist, som i dag har vitnet.

«Nasjonalfiende nummer 1»

Psykiatrinestoren sier hun tok det som et tegn på at Breivik tenkte at han var «nasjonalfiende nummer 1».

— Det virket som han tenkte at lover og regler ikke skulle gjelde ham, og at det passet med hans rolle som martyr. Men han lot seg relativt raskt realitetsorientere om hvordan reglene var, sier Rosenqvist.

Hun sier at hun ikke kan tenke seg at Breivik tror på det nå.

Selv avviser Breivik at han trodde at waterboarding ble brukt i Norge.

I alle fall etter 23. juli.

— I veldig stor grad var det ment som en spøk. Det var ikke fordi jeg faktisk trodde det eksisterte i Norge. 23. juli ble jeg klar over at det ikke ble brukt i Norge. Hvis jeg har brukt det etterpå, var det ment som en spøk, sier han.

Striden om Breiviks hode

Rosenqvist er tidligere leder i Den rettsmedisinske kommisjon mellom 2003 og 2009, og har markert seg som kritisk til deler av dagens system.

I rettssal 250 fortsetter striden om Breiviks hode. Det er rettssakens siste tema. Fra og med i morgen og fire rettsdager fremover, skal de fire sakkyndige vitne.

Randi Rosenqvist ble først kontaktet av Ila for å gjøre en sikkerhetsvurdering av Breivik: Kunne han ta selvmord - og hvilken fare utgjorde han for fanger eller ansatte?

Litt like

Den faren var liten, kom hun raskt til. Hun fant heller ingenting som tydet på at Breivik var psykotisk da han ankom Ila. Hun snakket med ham personlig første gang i august.

Da var Breivik interessert i å komme i kontakt med henne. Han snakket om at de egentlig var litt like.

— Han sa at jeg var borgerlig konservativ og han militant konservativ. Han var nok opptatt av at jeg skulle synes godt om ham, sier Rosenqvist.

Evnen til å knytte seg

Hun sier at hun fikk inntrykk av Breivik som en selger.

— Han ga uttrykk for at han visste hva jeg tenkte. Og slike mennesker er ganske skumle, for det er jo ikke nødvendigvis riktig. Jeg advarte fengselet mot at tjenestemenn kunne oppleve å bli tillagt meninger, fordi han hadde skjønt at de mente sånn og sånn.

Breivik var opptatt av å lære navnene på dem rundt ham.

— Denne evnen, viljen til å lage relasjoner, den tenker jeg er upsykotisk, sier Rosenqvist.

Kjemisettet

Rosenqvist trekker frem hvordan Breivik kan komme med små spøker. For eksempel fikk han tilgang på et PC-spill og annet tidtrøyte.

— Men det er vel ikke sannsynlig at jeg får et kjemisett, sa Breivik.