TOR OLAV MØRSETH ROY HILMAR SVENDSEN

110 flasker vin, 30 liter sprit, 31 kasser øl og 4000 sigaretter.

Det var fangsten tollerne fikk da de ventet på Jan Kåre Pedersens båt på bryggen i Stord i juni.

Da hadde han kommet hjem etter en tur til Shetland med den 45 fot lange Princess-yachten «Gurli».

En gutt

«Vi hadde oss ein skikkeleg gutetur. Veret var veldig fint, og vi hadde det heilt topp. Så vart det til at vi heiv om bord litt for mykje», sa Pedersen til Bergens Tidende den gangen, og fortsatte:

«Det er nett like mykje gut i meg som i alle andre, noko betre forklaring har eg ikkje. Det skulle aldri ha skjedd, og det skal aldri skje igjen.»

Pedersen kom i søkelyset før turen til Shetland da han forlot stillingen som konsernsjef i Bravida. Etter fire år fikk han med seg 42,5 millioner kroner da han forlot selskapet. I løpet av de årene møtte flere tusen ansatte gå på grunn av elendig økonomisk resultat.

Forrige uke dumpet regningen for gutteturen ned i postkassen til Jan Kåre Pedersen og hans tre kamerater som var med på turen.

— Hver av dem er ilagt et forelegg på 16.600 kroner, forteller politiadvokat Brita Lysaker ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til BT.

- Ingen kommentar

— Mange vil kanskje si at det er småpenger for en kar som tjener 16 millioner kroner i året?

— Ja, men innførsel av tollbelagte varer straffes normalt med forenklete forelegg. Da blir det ren matematikk ut fra faste satser per flaske og per sigarettkartong, sier Lysaker.

— Behovsprøving i forhold til inntekt skjer først ved promillekjøring eller hvis beslaget hadde vært så stort at saken hadde havnet i retten, sier politiadvokaten.

Pedersen sier på telefon til Bergens Tidende at han ikke har sett boten, og at han derfor heller ikke vil si noe om saken.

— Jeg kan ikke kommentere dette, sier han.

KOSTBAR TUR: Tidligere konsernsjef i Bravida, Jan Kåre Pedersen, må betale 16.000 kroner i forelegg for smugling etter «gutteturen» han hadde med tre venner til Shetland.<p/> ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND.
STORT BESLAG: Da tollerne ventet på Pedersens lystyacht «Gurli» fant de 110 flasker vin, 30 liter sprit, 31 kasser øl og 4000 sigaretter.<p/> ARKIVFOTO: KNUT ALFRED ANDERSEN.