Politiet fryktet tidligere tirsdag at omtrent all bebyggelse i Hasvåg og Småværet — totalt 139 bygninger - var tapt, men etter å ha sett området fra helikopter, mener politiet at situasjonen er bedre enn fryktet.

— Det er en gledelig nyhet oppi det hele. Det virker som minst 50 hus kan være berget, sier Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Brannmannskaper er sendt inn i håp om å berge disse bygningene, legger hun til.

Flyforbud over området

Tirsdag ettermiddag var det fremdeles sterk vind overFlatangerkommune og vanskelig for brannvesenet å drive effektivt slukningsarbeid. Så langt har all beredskapshjelp foregått fra bakken.

IKKE KONTROLL: Brannvesenet hadde i 16-tiden fortsakk ikke kontroll på de mange brannene, og 60 mann fortsetter slukkingsarbeidet utover kvelden og natten.
NED ALLEY / SCANPIX
FlyFoto.jpg

Fem helikoptre er tilgjengelig for å bistå i slukningsarbeidet iFlatanger, men ingen kan benyttes på grunn av værforholdene. Det er nedlagt flyforbud over skogbrannområdet.

I tillegg til lokale brannmannskaper, bistår 25 personer fra Sivilforsvarets fredsinnsatsgrupper i Namsos og Steinkjer, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Også Heimevernet er koblet inn.

Justis— og beredskapsdepartementet opplyser at statsråd Anders Anundsen (Frp) dro til Flatanger i ettermiddag.

Da kommunen og lensmannen holdt pressekonferanse tirsdag klokken 15.30, var brannen fortsatt ikke under kontroll. Politiet melder at 15 kvadratkilometer er rammet av brannen, sier lensmann Nils Roger Duna.

Har fortsatt ikke kontroll

Ordfører Olav Jørgen Bjørkås forteller om en svært dramatisk dag for Flatanger.

— Brannvesenet fortsetter slukking og etterslokking. Vi har veldig stor innsats fra Sivilforsvaret og nabobrannvesen. Både Politidirektoratet og fylkesmannen holdes løpende informert, sier ordføreren.

Brannvesenet har laget ut en branngate som hindrer brannen i Nord-Trøndelag i å spre seg østover. Brannmannskapene kan nå gå inn i området for å sikre bygninger som ikke har brent, sa rådmann Rune Strøm iFlatangerkommune på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

— De siste rapportene er at brannmannskapene føler de har god kontroll på at brannen ikke sprer seg ytterligere østover. De kan gå inn i området og sikre det som ikke har brent, sier rådmannen.

Men brannvesenet har fortsakk ikke kontroll på de mange brannene, og 60 mann fortsetter slukkingsarbeidet utover kvelden og natten.

Onsdag starter kartleggingen av all bebyggelse i området, samt jakten på brannårsaken.

Antent av høyspentgnister

Lyngbrannen har herjet halvøyen siden 22.30-tiden mandag kveld. Brannen spredte seg da raskt på grunn av kraftig vind, og beboere i Hasvåg lengst nord og Småværet lengst vest ble evakuert.

Vinden gjorde det umulig å sende brannmannskaper inn i området.

Beboere har fortalt at sterk vind fikk ledninger i høyspentmaster til å treffe hverandre og slå gnister, som igjen antente det tørre gresset.

— Brannen oppsto i området Uran. Sannsynlig brannårsak er gnister fra ledningsnettet, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Det fryktes at minst 139 bygninger er gått tapt i bygdene Hasvåg og Småværet.

Alle de 33 fastboende er evakuert og i sikkerhet. Det er rundt 20 boenheter i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger, samt reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

I 12.30-tiden tirsdag ble det meldt at strøm- og telefonnettet var ute av drift.

Kunne ikke sende folk inn

Redningsskøyten RS «Harald V» har vært ved bygden Småværet siden tirsdag morgen. Styrmann Håvard Hansen sier det står igjen fem rorbuer og to-tre hus, etter det han kan se.

— Det ser bedre ut i nå. Det er ingen flammer å se, men fortsatt røyk. Jeg ser også at brannmannskaper og politi er i området, sa Hansen til adressa.no tirsdag ettermiddag.

Årsaken til at brannfolkene måtte vente til tirsdag ettermiddag før de gikk inn i området, var at det rett og slett for farlig.

NEDBRENT: Det fryktes at 139 hus har gått tapt i storbrannen.
RS «HARALD V» / SCANPIX
Bildet er tatt utenfor halvøya som står i full fyr.
REDNINGSSKØYTEN «Harald V»

— Hvis vi sender ut folk, er det ikke sikkert at de kommer tilbake igjen. Det er så mye røyk, og brannen kan fort spre seg bak dem, sa operatør Ole Marius Haugen ved 110-sentralen tidligere tirsdag.

Blant dem som ble evakuert mandag kveld var tidligere Flatanger-ordfører Øyvind Mårvik.

— Når det brenner og blåser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man prisgitt naturkreftene, sier Mårvik.

Solberg: - Sterke inntrykk

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at det jobbes hardt med å få alle ressurser inn til brannområdet.

— Det er dramatiske bilder som gjør sterkt inntrykk. Denne sprengkraften som ligger i tørt vær, sterk vind og sterke naturkrefter, viser at vi er sårbare, sier Solberg.

Hun legger til at det gjør sterkt inntrykk å se brannen i Flatanger så kort tid etter storbrannen i Lærdal.

— Først og fremst går mine tanker til dem som er berørt av brannen og som opplever en svært dramatisk situasjon. Heldigvis ser det så langt ikke ut som det er fare for liv og helse, men det er selvfølgelig en fortvilet situasjon for alle som har mistet hus og eiendelene sine. Det brenner fortsatt, og det er svært utfordrende og uavklart på grunn av den kraftige vinden og vanskelige arbeidsforhold for mannskapene, sier Erna Solberg.

Ella Fossvik har tilbragt natten på Drangeid leirskole sammen med rundt 25 andre.

— Vi ble evakuert rundt klokken 23 i går kveld. Da så vi lyset av flammene mot himmelen og kjente røyklukten. Vi rakk ikke å redde mye, og alt annet er nok dessverre tapt, sier hun til adressa.no.

FULL FYR: Store områder i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag sto i brann tirsdag morgen.
OVE MAGNE RIBSSKOG, FLATANGERNYTT / SCANPIX