WIBECKE LIE, NTBAsker— Brannen ble forårsaket av en leselampe med halogenpære som veltet over en sofa, slik at sofaen tok fyr, opplyser informasjonssjef Wenche Rasch til NTB.

Rasch forteller at brannen ble raskt slukket av en lakei med pulverapparat. Bortsett fra røyk- og sotskader ble det ingen andre skader enn den utbrente sofaen i rommet.

Kongeparet var i et møte på Slottet da brannen på Skaugum brøt ut.

Brannvesenet i Asker fikk melding om brannen klokka 17.13. Da de ankom Skaugum ti minutter senere var brannen slukket.

Kraftig røykutvikling Brannmester Pål Cato Nilsen opplyser til NTB at det var stor røykutvikling i forbindelse med brannen, og store vifter ble plassert i dagligstuen og de tilstøtende rommene for å lufte ut utover kvelden.

I mai 1999 brøt det ut brann i dronning Sonjas soverom på Skaugum. Den gangen var skadene langt mer omfattende og hele rommet måtte restaureres.

Skaugum har et moderne brannvarslingsanlegg med direkte varsling til brannvesenets sentral på Bekkestua i Bærum.

Brant i 1930 Skaugum ble gitt som bryllupsgave til kronprins Olav og kronprinsesse Märtha i 1929 av grev Wedel Jarlsberg. Stedet brant ned til grunnen i mai 1930, men ble bygd opp igjen i moderne stil.

Fra 1940 til 1945 var Skaugum bolig for rikskommissær Terboven.

Eiendommen ble gitt i bryllupsgave fra kong Olav til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i 1968.

BRANN I STUEN: For andre gang på to år har det oppstått brann på Skaugum. Tirsdag begynte det å brenne i kongeparets stue. På bildet slapper kongefamilien av i hagen hjemme på Skaugum. (ARKIVFOTO: SCANPIX)