Det såkalte Østerdalsdepotet og to andre trebygninger ble totalskadd i en eksplosjonsartet brann på Terningmoen leir natt til tirsdag.

— Brannen ble meldt klokken 00.47, og en halv time senere var alle bygningene overtent. Selv om det lå noe ammunisjon i bygningen med våpenverkstedet, var det aldri noen eksplosjonsfare, sier major Thor Anders Sognli, pressetalsmann for Hæren i Sør-Norge, til Aftenposten.no.

På depoet lå alt av personlig bekledning og utstyr, opp mot 200 enheter, alt fra underbukser, uniformer, støvler til felt spisebestikk og annet utstyr ble flammens rov.

- Ikke varslingsanlegg

— Det var ikke brannvarslingsanlegg i bygget der brannen startet. Det er ikke krav om det, men i Østerdalsdepoet var det varslingsanlegg, som ble utløst, sier oberstløytnant Åge Mohaugen i Forsvarsbygg.

Totalt ble 500 våpen ødelagt. 300 AG3-geværene tilhørte Heimevernet, men det var også MP5, pistoler, maskingeværer og HK 416 (det nye standardvåpenet som erstatter AG3 etter hvert) på depotet.

Ammunisjonen var 2000 patroner av type 7.62 standard NATO-kaliber.

Gardekompani

En mannskapsbrakke der det oppholdt seg 72 personer ble evakuert.

— Dette dreier seg om et rekruttkompani for Garden som ble samlet i en annen bygning, sier Sognli.

Totalt ble uniformer, skjorter og underbukser for ett tusen mann flammenes rov.

Fire - fem bolighus ligger rett ved brannstedet. Beboerne her ble vekket og fikk beskjed om å holde seg våkne og følge med. Ifølge politiet har samtlige valgt å bli i husene sine.

Lager for ammunisjon

Det var en streifvakt som oppdaget brannen. I denne delen av bygningen skal det ikke ha vært aktivitet.

Politiet vil derfor rutinemessig undersøke om brannen kan være påsatt.

— Vi fikk meldingen om brann litt før klokken 01. Brannen startet i et redskapslager, en trebygning fra krigens dager. Så spredte den seg til et intendanturdepot - et kleslager. Dette er en bygning som nok er enda eldre enn den første. Deretter begynte våpendepotet å brenne. Her oppbevares det endel ammunisjon - omfanget kjenner jeg ikke, sier operasjonsleder Geir Rygh ved Hedmark politidistrikt.

Politiet opplyser at våpendepotet består av mur og betong, men at det tok fyr i treverk innvendig.

— De to trebrakkene ser ut til å forsvinne, og våpenlageret blir vel også å regne som totalskadet, sier Rygh.

Hans O. Torgersen, Aftenposten