Meldingen om brannen kom like etter klokken 23.

– En eldre beboer ble hentet i ambulanse, sier operasjonsleder Kai Vammer i Østfold politidistrikt til NTB.

Ifølge sykehuset i Fredrikstad har denne personen fått alvorlige brannskader. Tilstanden betegnes som alvorlig og ustabil, og personen behandles torsdag formiddag i respirator på intensivavdelingen.

Av de andre personene som ble evakuert, er ti personer lagt inn til observasjon ved sykehuset i Østfold, mens 32 personer er innkvartert på Hotel City i Fredrikstad.

Sykehusets katastrofeplan ble iverksatt som følge av brannen, og totalt 60 ekstra sykehusansatte ble innkalt for å hjelpe til. Katastrofealarmen ble avblåst klokken 01.25 torsdag.

Buss

– De tre siste personene ble hentet av sine pårørende, sier operasjonsleder Bjørn Paulsen til NTB.

Redningsmannskapene måtte rekvirere buss for å få fraktet alle til legevakten for kontroll, noe som skal ha vært en svært omfattende operasjon.

Mannskaper fra de fleste andre Østfold-byene bisto i arbeidet. Brannen startet i en leilighet i tredje etasje i Holmen eldresenter i sentrum av Fredrikstad, og brannvesenet hadde kontroll over brannen ikke lenge etter.

Virksomhetsleder Wenche Halvorsen for eldresenteret roser de ansatte for heroisk innsats.

– Vi var midt i et vaktskifte da brannalarmen gikk, så vi var ganske mange til stede. Folk aksjonerte veldig etter boken, og evakueringen gikk raskt. Men det var selvfølgelig en veldig dramatisk opplevelse, sier Halvorsen.

Kan flytte tilbake

Hun opplyser at de fleste av beboerne kan flytte tilbake i løpet av torsdagen. Men fem av leilighetene har så store skader at beboerne ikke kan flytte tilbake.

De ansatte ved sykehjemmet ble samlet umiddelbart etter brannen for å gå igjennom den dramatiske opplevelsen. Ifølge Halvorsen vil de ha et nytt møte i løpet av dagen.

Brannårsaken var torsdag morgen ikke kjent.