GEIR LILLESUND, NTBOslo

Mange i Braathens har det ikke godt i dag. Som administrerende direktør Arne A. Jensen sa på pressekonferansen i Oslo mandag: "Våre hjerter gråter. Men våre hjerner jubler".

— Det er klart at en slik sak absolutt har en emosjonell side, og også en praktisk side. Jeg vil ikke uttale meg for mye om det emosjonelle – det hører hjemme i en annen sammenheng. Men for min del har hensynet til de vel 5.000 Braathens-ansatte vært det avgjørende, sier Per Braathen til NTB.

Hadde ikke evne Braathen-familien har i flere år vært ute av den daglige drift av selskapet, men har gjennom selskapene Braganza og Bramora kontrollert 38,8 prosent av aksjene og således vært største enkeltaksjonær. Per Braathen er styremedlem i Braathens og styreleder i Braganza.

— Vi er kommet i den situasjon at det er vanskelig å redde selskapet. I og med at KLM som nest største aksjonær tilsynelatende ikke lenger ville stille økonomisk opp for Braathens, og vi - altså Braathen-familien - ikke har evne - så er SAS den eneste sikre plattform for selskapet, sier Braathen.

Han nekter å tenke konspiratorisk om at SAS kanskje kjøper selskapet for deretter å legge det ned.

— Ingen vil betale så meget (1,1 milliarder kroner. red. anm.) får å legge ned et selskap som er så godt drevet, sier Per Braathen.

Føles bra - Det har vært jobbet over lang tid med å få til en langsiktig avtale, og for min del føles det bra at vi har funnet en løsning. Målet var hele tiden å skape en bra avtale for selskapet og de 5.000 ansatte, og jeg er sikker på at selskapet vil overleve også de neste 50 årene, sier Per Braathen.

Selskapet går bedre og bedre, etter en lang periode med økonomiske problemer. Men mangelen på kapital har vært en daglig trussel, og rammebetingelsene rundt selskapet har ikke gått Braathens vei. Og når begge de største aksjonærene ikke har muligheter til å sette inn penger, var SAS egentlig den eneste redningen.

— Hvor lenge kan Braathens ha nok luft under vingene før det vil styrte?

— Det kan jeg ikke svare på, det vil bare være spekulasjon, svarer Per Braathen.

Han vil ikke kommentere hvor stort kapitalbehovet i Braathens egentlig er, men sier at tilbudet fra SAS på 1,1 milliard kroner for nærmere 69 prosent av selskapet er bra.