Mannen i 40-årene som ble tatt av naturoppsynet i Vik, hadde en patron med blyhagl i våpenet og minst sju i patronbeltet, ifølge politiet.

Risikoen for å bli oppdaget er svært liten, derfor vil myndighetene statuere et eksempel ved å ilegge en såpass høy bot. Politiet frykter at mørketallene er store, særlig fordi det ble solgt store mengder blyhagl i 2004.

Hamstret

Herlof Hammari i G-Sport Hammari Alta er sikker på at flere jegere ikke følger loven.

– Jegere som har vært innom i butikken, legger ikke engang skjul på at de bruker det de kjøpte i fjor høst og tidligere.

En av årsakene skal være at blyhagl er ti ganger billigere enn annen ammunisjonen. Mange hamstret i fjor, sier Hammari.

– Det er ikke til å stikke under en stol at folk kjøpte store partier til å ha på lur i frykt for høye priser på den nye ammunisjonen og dårligere alternativ sier han til NRK.

Miljøvernmyndighetene presiserer at blyhagl per definisjon er å betrakte som farlig avfall.

Miljøgift

Leder i Naturvernforbundet Troms, Linn Cecilie Steffen, er opprørt over at blyforbudet ikke overholdes.

– Bly er jo en miljøgift som ikke brytes ned i naturen. Så hvis det fremdeles er mange som bruker bly, oppfordrer vi dem selvfølgelig til å slutte med det, sier Steffen til NRK.

All bruk av blyhagl er forbudt, både på jakt og på skytebaner. Det er også forbudt å produsere, importere, eksportere og omsette slik ammunisjon.

Overtredelse av bestemmelsene kan føre til inndragelse av våpen og jaktforbud i et gitt tidsrom, ifølge politioverbetjent Nils Roger Duna i Nord-Trøndelag politidistrikt.