Bilene renner inn på gjenvinningsstasjonen i Salhusveien. Bosset ramler ut når dørene åpnes. Ned fra en bakluke raser noen bøker.

To eksemplar av Det nye testamente er underveis til papirgjenvinningen, sammen med likt og ulikt som tydeligvis er blitt til overs i hjemmet. En reiseseng, en støvsuger, en gammel madrass og et lite lass med diverse kontorrekvisitter i plast.

Vi ser slikt som er ødelagt og noe som ikke er det. Vi ser papir og masse papp.

Test deg selv: Er du et miljøsvin?

Bergenserne på bunn

Bergenserne kaster mest og kildesorterer minst av innbyggerne i norske storbyer. I fjor kvittet vi oss med 436 kilo søppel hver.

Problematikken er velkjent: Overfylte bosspann og rotter som mesker seg med matrestene våre. Ingenting tyder på at rottefesten er på retur: Avfallsmengden er økende, og i fjor veide søppelfjellet i Bergen hele 105.344 tonn, ifølge Bergen interkommunale renovasjonsselskap (BIR).

— Fire års dritt skal ut. Så lenge er det siden forrige storopprydding. Vi venter en liten og rydder plass til den nye. Jeg leverte nettopp 16 sekker til Fretex, sier Jostein Johansen.

**Les også:

Små kommuner best på sortering**

Trønderne slår oss

I snitt kastet hver innbygger i Bergen 436 kilo søppel i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Til sammenligning ble det i trønderhovedstaden kastet 397 kilo per person.

Mens Bergen produserer det største søppelberget, landet vi på bunn når det gjelder resirkulering. Vi kildesorterer 39 prosent av avfallet, mens siddisene er oppe i 65 prosent. Stavanger er så langt den eneste storbyen som har henteordning for matavfall.

Så mye kastet og resirkulerte vi i 2007:

Trondheim Stavanger Oslo Bergen Landsgjennomsnitt
Husholdningsavfall per innbygger, kilo 397 422 404 436 430
Sortert husholdningsavfall per innbygger, kilo 170 274 168 169 219
Andel husholdningsavfall sortert, prosent 43 65 42 39 51

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Må skjerpe oss

— Jeg tror det er bare en måte å løse disse problemene på, og det er å legge forholdene til rette for en mer aggressiv kildesortering og til å bli mer restriktive til bruk av boss som kilde for fjernvarme, sier miljøbyråd Lisbeth Iversen.

— Bossbrenning som utgangspunkt for fjernvarme må ikke bli en sovepute. Vi kan bare løse dette med en grønnere strategi, mener hun, og viser til at KrF to ganger har tatt opp forslag om en mer intensiv kildesortering i bystyret, men har begge gangene blitt stemt ned.

— Nå må vi gå en runde til og se hva vi kan få til.

Iversen understreker hvor viktig det er at alle kommuner som sokner til BIR, legger seg på samme linje slik at man får en felles plan.

Bremsekloss

Leder i Naturvernforbundet i Hordaland, Ingar Flatlandsmo, er ikke overrasket over Bergens bunnplassering.

— Forklaringen har tre bokstaver: BIR.

Så lenge jeg har jobbet med avfall har BIR vært en bremsekloss for miljøvennlig håndtering. Det har vært en lang kamp for å få gjennom plastsorteringen, og nå opplever vi det samme med matavfallet, sier Flatlandsmo.

Bergens problem er mangelen på lettvinte og tilgjengelige ordninger, ifølge naturvernlederen.

— Hva kan vi lære av de andre byene?

— Kildesortering handler om å gjøre det enkelt og forståelig for folk, og dette er noe Stavanger har lykkes med.

Ikke late

— Kan forklaringen være at bergenserne er latere?

— Nei, bergenserne er minst like miljøbevisste som andre. Vår undersøkelse viser at 70-80 prosent av befolkningen er positive til et kildesorteringssystem hvor de får hentet plast, papir og matavfall hjemme hos seg. Dette er noe folk vil ha, men som de ikke får.

Sortering av matavfall er det aller viktigste kommunen kan ta tak i nå, mener Flatlandsmo. Han etterlyser dette i kommunens neste avfallsplan.

Sorterer du boss? Diskutér saken nedenfor.

I morgen på bt.no: Hvem er flinkest til å resirkulere - barnefamilien eller studentkollektivet?

Odd Mehus