Styrelederen i sameiet forteller at de har hatt problemer med uønsket oppførsel i oppgangen de siste årene. Derfor gikk de til innkjøp av overvåkingskameraer til oppgangen, heisen og utgangsdøren for omtrent fem år siden. Aftenposten har valgt å anonymisere borettslaget av hensyn til personene som er avbildet.

— Alt skjer når folk er på fest. En person tok et brannslukningsapparat med seg, og det forsvant. Da laget jeg ikke et oppslag av det, men fant ut hvor han hadde vært på besøk. Kameraten tok tak i ham og sørget for at han skaffet et nytt, sier styrelederen, som forteller at han ikke har fått noen reaksjoner fra beboere.

- Tørk opp dette snarest!

— Vi har oppnådd positive resultater ved at vi har klart å finne frem til folk som gjør ting vi ønsker å unngå. Slik sett må jeg si vi har hatt nytte av dette, sier han.

Et av oppslagene viser en kvinne som står fremoverlent inntil veggen, med teksten: «Til deg som kvittet deg med kveldsmaten din her klokken 03.52. Vennligst tørk opp dette snarest!» Oppslaget trengte kun å henge i noen timer før oppkastet var tørket opp.

— Jeg legger meg selvfølgelig flat. Jeg skal ikke skjule hva vi har benyttet det til. Det er et hus med mange boliger. Jeg er eldstemann i huset og har bodd her i 21 år. Vi opplever mer og mer at vi kun er noen få som forsøker å holde orden. Det er mange unge mennesker i utleieleiligheter som vil feste, det er nå slik det er.

— Jeg skjønner at dette er på kanten, men hensikten var å få stoppet denne typen ting, sier styrelederen til Aftenposten.

Det er tre personer som har hatt tilgang til overvåkingskameraene. Styrelederen forteller at han selv har undersøkt hvorvidt dette er lovlig eller ikke, noe han fikk en avklaring på dagen før Aftenposten tok kontakt.

- Helt klart ulovlig

En avklaring kommer også fra informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet: Dette er ikke greit.

— Dette bryter helt klart med bestemmelsene i personopplysningsloven. Formålet med kameraovervåking skal være å berge liv og helse, eller forebygge gjentatte eller alvorlige straffbare forhold. Ikke å sette folk i gapestokken, sier Skåra.

Tilsynet skal nå vurdere om det skal følge opp denne saken. Tilsynet kan gjøre dette på eget initiativ, eller vurdere det hvis en berør part klager saken inn.

— Hvis vi går inn i saken kan sameiet risikere et overtredelsesgebyr. Størrelsen på gebyret avhenger blant annet av sameiets økonomi og hvor grovt bruddet er, sier Skåra.

Han legger til at hvis sameiet tar ned bildene umiddelbart og ingen klager saken inn til Datatilsynet, så vil tilsynet trolig ikke ta opp saken.

Må ha flertall

Ifølge Datatilsynet bør et sameie ha et klart flertall i generalforsamlingen for å starte kameraovervåking, for eksempel gjennom vedtektsendring. I tillegg må dette merkes godt med et skilt. Tilsynet får mange henvendelser fra beboere som er kritisk til slik overvåking.

— Disse bildene tilsier at sameiet har en person som jevnlig går igjennom bildene, også om ikke noe straffbart har skjedd i det hele tatt. Derfor må beboerne stille spørsmål rundt praksisen. Ønsker de at en person skal spole opptakene en gang i døgnet? spør Skåra retorisk.

Sameiet er informert om kameraovervåkingen, men det har ikke vært noen avstemning. Kameraene er godt skiltet, ifølge styrelederen.

— Jeg har nå skjønt at dette ikke er lovlig. Jeg kommer til å sørge for at bilder ikke blir brukt på denne måten igjen, sier han.