— Her burde det ha vært en kant til å holde barken på plass, og det må også gjøres noe med småsteinene langs veien slik at de ikke kommer ut i plenen og ødelegger gressklipperen, sier og peker Leif Slåtten.

Vi har knapt hilst før Leif er i full gang med å innvie oss i planene han har for sitt nye bosted i Rådalen. Og hagestell er en spesialitet. I 14 år har den utviklingshemmete mannen arbeidet med rydding og vedlikehold av uteområder for BKK.

Leif Slåtten bor i en av de åtte leilighetene i Apeltun bofellesskap. 53 kvadratmeter pluss egen uteplass leier han av kommunen. På kjøpet får han adgang til fellesarealer og personell hele døgnet som ser etter og passer på.

Ingen institusjonskorridor

Når vi kommer inn i bygningen ser vi rett inn i fellesrommet som er møblert med moderne, stilige møbler.

— Sitter dere her og spiller spill sammen? spør Siv Stavseng, prosjektleder i Bergen Bolig og Byfornyelse og ansvarlig for byggingen av omsorgsboligene.

— Nei, vi ser på TV, og så spiser vi middag sammen. De som jobber her lager middagen, men vi setter på tallerkener, glass, kniv og gaffel. Frokost og kvelds spiser vi i leilighetene våre, svarer Leif Slåtten og formidler nok en plan:

— Jeg ønsker meg en vedkurv. Når det blir vinter kan veden ligge i den. Og så ønsker jeg med et skur utenfor til å ha veden i. Veden blir ødelagt dersom den skal ligge under åpen himmel.

— Vi har jobbet mye med å få til en god utforming rundt hovedinngangsdøren og korridoren utenfor leilighetene, forteller arkitekt Astrid Fluge Nilsen, leder for prosjektet hos 1: 1 Arkitekter as.

— Når beboerne kommer hjem kan de se inn i fellesrommet, og de som sitter der ser at de kommer, supplerer Siv Stavseng.

Rommet foran leilighetene har fått et moderne uttrykk, og kan vanskelig kalles for en korridor. Den ene veggen er elegant buet, og kledd med moderne fiberplater. Disse er så harde at en slipper de vanlige forsterkningene og halvveggene en ofte finner i liknende bygninger. Det er åpent opp til annen etasje som har galleri.

På veggene og i trappen henger kunstverk som utviklingshemmete elever på Tveiterås skole har laget. En oppgave som ble så godt løst at elevene der nå har fått et nytt bestillingsverk fra kommunen.

Vil bli samboer

Leif Slåtten viser oss leiligheten sin. Stue med kjøkkenkrok, soverom og bad. Fargene i rommene og benkeplatene på kjøkkenet har han valgt selv. Han liker seg her. Liker å bo sammen med andre, men det er litt både òg.

— Det er frihet her, men jeg liker ikke at noen går rundt og plukker på meg. Og når jeg vil ha fred, så vil jeg ha fred. Når jeg er i leiligheten min, liker jeg ikke at noen kommer og ringer på døren min hele tiden, sier han og forteller at han er forlovet, men at damen bor et helt annet sted i byen.

— Jeg har lyst til å bli samboer, men dette er en leilighet bare for en. Jeg må søke om tillatelse dersom det skal bo to her, forteller han.

Han lurer på om han skal skaffe seg et akvarium, eller kanskje en vev. Dessuten har han et lite prosjekt med støttekontakten.

— Jeg vil at han skal ta jaktprøven, for da kan vi gå på jakt sammen, sier han.

Kjetting kan løse problemet

Vi går ut terrassedøren og Leif tar en prat med arkitekten. Han er ikke helt fornøyd med en av takrennekonstruksjonene. Arkitekt tror en kjetting som dråper og vann ledes ned på, kan være løsningen.

Utenfor er det plantet frukttrær og ripsbærbusker. Leif Slåtten mener de også burde ha en åker til å dyrke egne grønnsaker, og dessuten et drivhus. Han taler også varmt for en ballplass der de kan sparke fotball.

Når vi kommer inn igjen har han en siste ting på hjertet.

— Vi må ha brannøvelse, slik at vi vet hva vi skal gjøre, sier han til Siv Stavseng.

Hun kan berolige han med at brannalarmene i bygningen har direkte tilkobling til brannvesenet.

De fleste av beboerne i Apeltun bofellesskap har bodd sammen med foreldrene helt til de fikk leilighet her. Flertallet har en tilrettelagt jobb å gå til.

— Jeg synes det er flott når vi kan få til noe som er så bra som dette. De som er aller vanskeligst stilt fortjener også gode kvaliteter, sier Stavseng.

Bergen Bolig og Byfornyelse (BBB) eier i alt 4900 utleieboliger, og av disse er ca. 450 boliger til utviklingshemmete personer. 30 nye boliger ble i fjor ferdigstilt.

(5)SAMLINGSPLASS: Fellesrommet har en åpen løsning til spisestuen, og en halvåpen til kjøkkenet der personalet lager middag til beboerne.
(2)APELTUN BOFELLESSKAP: Bygningen rommer åtte leiligheter, fellesrom og personalrom.
(4)GALLERI: Fra galleriet kan en følge med på hva som skjer nede i første etasje, men også hva som skjer på veien utenfor. Den buete veggen er kledd med sterke, moderne fiberplater.
(3)KUNST PÅ VEGGENE: Den ene veggen utenfor leilighetene er buet, og den andre dekorert med bilder som elever ved Tveiterås skole har laget.
(1)HERRE I EGET HUS: Leif Slåtten liker seg i leiligheten sin, og heldigvis passet møblene som han hadde fra før. - Når jeg vil ha fred, så vil jeg ha fred, sier han.