Bondevik vil arbeide tett med hele FN-systemet, givere, lokale regjeringer og frivillige organisasjoner for å få til en effektiv hjelp til området, heter det i en pressemelding fra Bondeviks nystiftede Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Over 40 prosent av befolkningen på Afrikas horn lider av sult, og tørke truer livet til rundt 11 millioner mennesker i området.

Den tidligere KrF-statsministeren vil kombinere FN-arbeidet med stillingen som leder av Oslosenteret, hvor han begynner til høsten.

Bondevik tar over stillingen som spesialutsending etter Finlands tidligere president Martti Ahtisaari.

Ifølge VG skal utnevnelsen av Bondevik ha kommet ubeleilig for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Regjeringen driver nemlig en intens kampanje for at eksstatsråd Børge Brende (H) skal bli sjef for FNs miljøprogram med base i Nairobi. Men ifølge VGs kilder vil et lite land som Norge neppe få to store FN-oppdrag på så kort tid.

Ifølge kildene var regjeringen, inntil for kort tid siden, ukjent med at Bondevik diskuterte et FN-oppdrag med FN-sjefen.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland, som er styreleder i Kjell Magne Bondeviks nye fredssenter, skal imidlertid ha vært detaljorientert om FN-oppdraget fra første dag.