Torsdag var "lille julaften" for påtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik og alle som ventet på telefon med tilbud om å bli statsråd.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) og utenriksminister Jan Petersen (H) er de helt sikre kortene i Bondevik-regjeringen. Det regnes også som sikkert at Valgerd Svarstad Haugland (KrF) blir kirke— og kulturminister når regjeringen fredag kommer ut på Slottsplassen.

Høyre vil få ti statsråder, KrF seks og Venstre tre. Avisenes spekulasjoner de siste dagene viser at mange av de samme kandidatene går igjen, og de fleste er stortingsrepresentanter. Men det er mer uklart hvilke statsrådsposter de får. Et "nei" fra en kandidat kan føre til forskyvninger i hele kabalen. Bondevik må ta hensyn til både parti, kjønn og geografi.

Her følger en liste over de mest aktuelle statsrådskandidatene:

Arbeids- og administrasjonsdepartementet:

Erna Solberg (H) fra Hordaland er aktuell kandidat. Det samme er Børge Brende (H) fra Sør-Trøndelag. Brende regnes som sikker statsråd fordi han er fra Trøndelag og bryter opp Østlandsdominansen.

Barne- og familiedepartementet:

Trond Helleland (H) fra Buskerud er lansert av Dagbladet, mens VG mener å vite at han er ute av statsrådskabalen. Helleland har vært Høyres familiepolitiske talsmann på Stortinget, og kan også bli leder for familiekomiteen.

Fiskeridepartementet:

Svein Ludvigsen (H) fra Troms går igjen i alle spekulasjoner.

Forsvarsdepartementet:

Kristin Krohn Devold (H) fra Oslo er svært aktuell. Hun har ledet justiskomiteen på Stortinget den siste perioden.

Justisdepartementet:

Det kan være duket for et come-back fra Venstres Odd Einar Dørum, men Dørum kan også være aktuell i andre departementer.

Utdannings- og forskningsdepartementet:

Departementet alle vil ha. Ifølge Dagbladet er Børge Brende (H) kandidat, mens VG har fått opplyst at han får et annet departement. KrFs Einar Steensnæs har vært utdanningsminister før og kan bli det igjen. Odd Einar Dørum er Venstres kandidat.

Kommunaldepartementet:

Erna Solberg (H) er lansert, det er også Dagfinn Høybråten (KrF), som var helseminister i den forrige Bondevik-regjeringen.

Landbruksdepartementet:

Lars Sponheim (V) har seilet opp som statsrådskandidat, og får i tilfelle rapporten om mulig kugalskap-smitte fra sau rett i fanget fredag. Avtroppende landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen hadde torsdag formiddag ikke fått respons på tilbudet til sin etterfølger om å bli orientert av embetsverket på forhånd.

Miljøverndepartementet:

Departementet ingen vil ha, og her lanseres de ukjente kandidatene: Rita Sletner (V) og Torild Skogsholm (V) fra Oslo, er lansert av henholdsvis VG og Dagbladet.

Næringsdepartementet:

Einar Steensnæs (KrF) er kandidat, men Steensnæs kan også få andre departementer. Også Ansgar Gabrielsen (H) er aktuell.

Olje- og energidepartementet:

Jan Tore Sanner (H) fra Akershus er sterkt ønsket av oljeindustrien og byråkratene, men kan tape plassen fordi han er fra "feil" fylke. Dagfinn Høybråten (KrF) er aktuell, han var helseminister i den forrige Bondevik-regjeringen.

Samferdselsdepartementet:

VG lanserer Ansgar Gabrielsen (H) fra Vest-Agder, mens Dagbladets kandidat er Torild Widwey (H) fra Oslo.

Sosialdepartementet:

Laila Dåvøy (KrF) fra Hordaland, tidligere administrasjonsminister, og Kristin Ravnanger fra samme parti og samme fylke er lansert.

Helsedepartementet:

Kristin Clemet (H) fra Oslo er den heteste kandidaten.

Bistandsminister:

Hilde Frafjord Johnson (KrF) fra Rogaland gjør trolig come-back.

Parlamentariske ledere:

Oddvard Nilsen fra Hordaland er mest aktuell som parlamentarisk leder for Høyre, men Ansgar Gabrielsen er også lansert. Jon Lilletun blir trolig KrFs parlamentariske leder, mens nykommeren Trine Skei Grande blir Venstres hvis både Dørum og Sponheim blir statsråder.

(NTB)