OLAV GARVIK olav.garvik@bt.noOslo

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder og statsministerkandidat presiserer overfor Bergens Tidende at velgerne også må være med å gi sitt votum.

— Som et så pass stort parti kan ikke KrF avskjære seg fra å vurdere situasjonen etter valget, sier han.

Bondevik leste med interesse BTs intervju i går med Odd Roger Enoksen, der han uttrykte forundring over KrFs og Venstres manglende entusiasme for sentrumsalternativet.

— Jeg kan leve med det han uttaler, og jeg respekterer det standpunktet Senterpartiet har tatt om enten sentrumsregjering eller opposisjonstilværelse.

Fremgang siden sist?

Men ingen skal være i tvil om at KrF holder fast på sentrumsalternativet. Det har vi markert hele tiden, og det er i sak etter sak kommet til uttrykk i året som er gått etter at vi forlot regjeringskontorene, fortsetter Bondevik. Han minner for øvrig om at både Venstre og KrF i 1997 gikk til valg på at begge ønsket en bredest mulig regjering med utgangspunkt i sentrum.

— Sett med Senterpartiets øyne burde den holdning vi nå inntar være en fremgang, sier han.

— I Senterpartiet er det åpenbart noen såre følelser som tyder på at det knirker litt i samholdet?

— Det tror jeg ikke, for vi har på lederplanet i de tre partiene en fast ordning med møte her på mitt kontor hver onsdag klokken 08.30. Der drøfter vi løpende saker og felles opptreden. Dette har fungert utmerket.

Senest denne onsdagen snakket vi om felles utspill utover i valgkampen. De kommer i tur og orden.

Ikke kategorisk om Venstre - Er det helt avgjørende for et regjeringsskifte at Venstre fortsatt blir representert i Stortinget?

— Jeg vil være forsiktig med å si noe helt kategorisk. Men muligheten for et skifte øker hvis Venstre får noen innvalgt. Partiet har slett ikke så dårlig utgangspunkt med galluptall mellom tre og fire prosent. Venstre har da et stort potensial som kan mobiliseres. Det tror jeg også at Lars Sponheim vil greie, sier Bondevik.

Han slår også tilbake mot Arbeiderpartiet som forsøker å skremme med at høyrekreftene vil få innflytelse hvis sentrumsalternativet får gjennomslag:

— Det er hult av Arbeiderpartiet, for i sak etter sak har det stått sammen med ett av eller begge høyrepartiene. Det gjelder bl.a. i sykehusreformen, IT Fornebu, i klimasaker og i gasskraftstriden, studiefinansieringen, politireformen og EUs matsminkedirektiv.

På den bakgrunn blir det ganske avslørende å skremme med dem man allierer seg med! understreker Kjell Magne Bondevik.