— Jeg synes «reklamen» for spill har fått en for stor plass i NRK. Det tar for mye av den beste sendetiden på lørdager. Jeg redigerer ikke NRK, men min personlige mening er at det generelt blir veldig mye spillreklame. Det kan utvikle en holdning hos folk om spill og gevinster som kan få en for stor plass i folk hverdag. Jeg ønsker ikke å moralisere, og det hender at jeg også leverer inn en tippekupung, men generelt får altså spill en for stor plass, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Han understreker at spill som lotto «likevel ikke skaper den samme avhengighet og spillegalskap som pengeautomatene regjeringen vil kontrollere utbredelsen av».

Overså fornærmelser

Bondevik ble utfordret om spillegalskapen da han møtte BT-leserne til nettmøte i går.

Fra sin datamaskin på kontoret i 15. etasje i regjeringskvartalet i Oslo, rakk statsministeren bare å svare på et fåtall av de mange spørsmålene leserne formelig bombarderte ham med.

Det var en statsminister i storform som tok den ene utfordringen etter den andre på strak arm. Åpenbare forsøk på fornærmelser og bruk av pseudonymer som Bjørg Bondevik valgte han glatt å overse.

Det gjorde han ikke da han ble utfordret om homofilt samliv og spørsmålet om lovfesting av kjønnsnøytralt ekteskap.

Liker ikke kjønnsnøytralt

— Jeg synes begrepet kjønnsnøytralt ekteskap er nokså meningsløst. Ekteskap har alltid, både historisk og kulturelt, gått på samliv mellom kvinne og mann, sa Bondevik. Han viste til at man kan ha respekt for måten andre mennesker innretter sine liv på, uten at de nødvendigvis skal ha samme lov og samme navn på sin ordning. Han sa også at dette generelt dreier seg om retten til å adoptere barn og at «det er verdt å merke seg at de som adopterer bort barn ønsker at de skal få to foreldre av ulikt kjønn».

Statsminister Bondevik fikk også prioritert ett spørsmål om sitt yndlingstema - fotball. Her fikk han markert at Molde har sjansen til å vinne cupfinalen. Han ble også spurt om hvem som er yndlingsspilleren i Tippeligaen. På nettmøtet glemte han i farten å svare på dette. Men vi ringte ham senere på dagen, og ikke overraskende var det en spiller fra Molde fotballklubb som stakk av med «seieren»: Stian Ohr.

Statsministeren fikk i tillegg markert seg som bevisst bruker av nynorsk under nettmøtet. Da han fikk et spørsmål om sentrumspartiene på nynorsk, viste han overfor BT til at det i statsforvaltningen skal svares på nynorsk hvis et spørsmål er stilt på nynorsk.

Og derfor fikk leserne vite at statsministeren ikke er glad for at sentrumspartiene har tapt mye oppslutning - på nynorsk:

— Det uroar meg at sentrum er svekka dei seinare åra, sa han og la til at sentrum blir enda svakere i ei raud-grønn regjering.

Les flere av Bondeviks svar til BT-leserne på bt.no

SPILLEGALSKAP: Statsminister Kjell Magne Bondevik misliker at NRK bruker den beste sendetiden på lørdager til å sende lottotrekninger som er den rene spillreklame.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND