Etter at George W. Bush ringte Bondevik 13. mars, sendte Statsministerens kontor ut en melding om at samtalen blant annet hadde bekreftet at det gode og nære samarbeid mellom USA og Norge fortsetter. Det som ikke ble sagt, var at Bush inviterte Bondevik til Det hvite hus under samtalen.

Det var da Bush fikk høre at Bondevik planlegger å være i Washington rundt 17. mai, hvor han skal delta i flere arrangementer, at presidenten helt overraskende inviterte ham til Det hvite hus. To ganger under samtalen sa Bush at han gjerne vil treffe statsministeren.

Ifølge Aftenposten arbeides det nå på amerikansk og norsk side med å finne ut om et slikt uformelt norsk-amerikansk toppmøte lar seg praktisk gjennomføre. Det er lenge til midten av mai, og USA er i krig. Det gjør at man på norsk side er forberedt på at ting kan komme til å skje som gjør det umulig å gjennomføre møtet.

Dette skal være grunnen til at planene om møtet ikke er offentliggjort.

Dersom det blir noe av møtet mellom Bondevik og Bush, blir det andre gangen de møtes i Det hvite hus. Bondevik var der sist i desember 2001, men han har også truffet USAs president under flere internasjonale toppmøter.

(NTB)