– Timingen er perfekt. Samarbeidsavtalen som åpner for en koalisjonsregjering, ble undertegnet i forrige uke. De neste to-tre ukene blir avgjørende for om de lykkes. De har undertegnet en rammeavtale, nå skal den fylles med innhold, sier Bondevik til NTB.

Norges tidligere statsminister fortalte Odinga om hvor viktig det er å bygge en solid politisk plattform av typen Soria Moria eller Voksenåsen.

– Jeg fortalte at det er viktig å løse alle hovedoppgaver man regner med å møte de neste månedene med en gang for å unngå nye konflikter, sier han.

– Bodde sammen

Bondevik gjorde rede for de fire regjeringsforhandlingene han har vært gjennom, og opplyste at representanter for partiene bodde sammen mens de snekret sammen regjeringsplattformen.

Under besøket skal Bondevik også møte visepresident Kalonza Musyoka og muligens president Mwai Kibaki. Han kjenner alle sammen fra tidligere reiser til Kenya det siste året som representant for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter.

Bondevik mener at koalisjonsregjeringer er prinsipielt riktig, siden de innebærer at forskjellige partier deler makten i stedet for at ett parti bare ivaretar sine interesser.

Fremmed tanke

I mange land med kort demokratisk erfaring er det en fremmed tanke at flertallet skal ta hensyn til mindretallet eller dele makten med andre. I stedet for å inngå kompromisser, tar flertallet det for gitt at det er deres privilegium å tvinge gjennom sin vilje.

Han ga også tips om at det er viktig med hyppige regjeringsmøter slik at ikke statsrådene går til angrep på hverandre i mediene.

– Hvis de lykkes i Kenya, unngår de ikke bare ny konflikt, men de kan bli et eksempel for resten av Øst-Afrika når det gjelder å bygge demokrati og flerpartisystem, sier Bondevik.