Onsdag la Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg fram sin regjeringserklæring. Mens partikolleger kritiserte erklæringen i Stortingets vandrehall, var Kjell Magne Bondevik i Presseklubben et steinkast unna og presenterte en ny bok om Kirkens Nødhjelps rolle under Biafra-krisen.

– Det er selvsagt rart å ikke delta i stortingssalen på en slik dag. Men jeg var faktisk innom Stortinget, på et helt privat besøk hos Jon Lilletun, sier Bondevik.

Stoltenberg

Bondevik har konsekvent avvist et regjeringssamarbeid mellom Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Så konsekvent at partiet trolig tapte velgere i høst. Et samarbeid med Arbeiderpartiet avviser han ikke, men understreker at dette er opp til partiets nåværende ledelse og stortingsgruppe. Han ser ikke bort fra at han og Jens Stoltenberg kunne sittet i regjering sammen.

– Vi har funnet veldig godt ut av det med hverandre, både personlig og i mange politiske saker. Vi har inngått budsjettforlik både da han og jeg var statsminister. Men det ble ikke naturlig å havne i samme regjering. Dette skal jeg skrive mer om i det som forhåpentligvis blir en bok, sier Bondevik.

Privatliv

Bjørg Bondevik har fulgt ektemannen gjennom livet som toppolitiker, og er også med ham på bokpresentasjonen i Oslo onsdag. Hun er svært fornøyd med at familien har fått et annet liv.

I likhet med Høyre-leder Erna Solberg har Bondevik gledet seg til å kjøre bil selv og spille musikk i bilen. Han er ikke lenger omgitt av livvakter med propp i øret til enhver tid.

– Jeg kjørte bil selv til byen tirsdag og onsdag. Bjørg mener jeg burde ha tatt noen sjåførtimer først. Hun var litt nervøs, men jeg ringte da jeg kom fram og sa det hadde gått bra, forteller han.

Befriende

Han synes det er mest befriende å være ute av politikken.

– Det er vemodig å ta avskjed med mange gode medarbeidere. Men det er en stor lettelse å slippe det daglige ansvaret og presset fra mediene, sier han.

Bondevik synes Jens Stoltenberg har satt sammen en god regjering. Han har møtt alle og føler at han kjenner flere av dem. I likhet med mange andre synes han det er et tap at Marit Arnstad fra Sp ikke ble statsråd.

– Hun er en dyktig statsråd og ville blitt et aktivum for en ny regjering. Jeg respekterer fullt ut hennes grunn til å si nei, men det er ikke sikkert hun er ute av politikken for alltid, sier han.

Jens Stoltenberg går på som statsminister for en regjering som er et helt nytt prosjekt. Bondevik mener det kan sammenlignes med hans egen sentrumsregjering i 1997.

– Det var et nytt politisk prosjekt, en regjering uavhengig av blokkdannelsene, og slikt skaper alltid en spesiell entusiasme. Det merker jeg på Stoltenbergs regjering også, og det unner jeg dem. Så misunner jeg ham selvsagt at han har flertall, sier han.

Skriver bok

Bondevik synes ikke det haster med å finne noe å gjøre. Mentalt er han i gang med bok, men han har ikke begynt å skrive ennå.

– Jeg ser ikke bort fra at jeg vil komme med noen avsløringer som kan være interessante. Jeg må prøve å røpe noe som er nytt, men jeg har ikke bestemt hvor mye og hvor åpent, sier han.

KrF har vært gjennom flere opprivende partikonflikter. Uroen som førte til at Valgerd Svarstad Haugland måtte trekke seg som partileder, er det ferskeste eksempelet, men ikke det eneste.

– Jeg har også vært gjennom store interne konflikter med Kåre Kristiansen på 1980-tallet. Jeg må skrive noe om det. Boken blir ingen solskinnshistorie, men jeg vil vurdere hvor mye jeg skal skrive og ta hensyn til dem som fortsatt er aktive politikere, sier han.

Han er ikke beredt nå til å si om han synes Valgerd Svarstad Haugland ble urettferdig behandlet.

– Jeg må bearbeide det litt mer og tenke litt mer over det, sier han.