Bondevik lettet lørdag litt på sløret rundt sin murstein av en bok «Et liv i spenning». Nettopp ankommet fra Egypt og full av lovord om den gnistrende Peer Gynt-oppsetningen ved pyramidene kvelden før, var han en av hovedattraksjonene i det store bokteltet i Studenterlunden i Oslo.

Flere hundre nysgjerrige hadde samlet seg foran scenen for å meske seg i noen saftige avsløringer fra det politiske Norge.

De kom nok ikke, ettersom forfatteren var seg veldig bevisst på at hovedlanseringen av den 723 sider lange boken skjer førstkommende tirsdag. Bondevik brukte derimot mye tid på å fortelle om sine første politiske år og de verdiene som har formet ham som politiker.

Gjemte godbitene

Men den tidligere statsministeren var desto mer tilbakeholden når det gjelder det siste tiårets historie, og gjemte «indrefiletene», om forholdet internt i sentrumsregjeringen og den senere samarbeidsregjeringen, til tirsdag. Heller ikke forholdet til Høyres Jan Petersen i tiden rundt Irak-krigens utbrudd eller maktdelingen med Valgerd Svarstad Haugland ville han kommentere.

Sin egen psykiske helse var han derimot langt mer åpen om.

– Bokens tittel henspiller på mange slags spenninger, mellom oppvekst i et indremisjonsmiljø og det urbane Oslo, spenninger knyttet til KrFs plass i sentrum, spenninger i internasjonale forhold og ikke minst personlige spenninger, sa Bondevik.

Han har tidligere vært svært åpen om det som skjedde da han tok timeout i 1998, men ikke tidligere satt det inn i et større perspektiv. Nå forteller Bondevik at hendelsen med sykefraværet fikk ham til å spole tilbake og innse at han over en lengre periode hadde levd med angst og indre spenninger.

– Men de var ikke av en så lammende art som det jeg opplevde i 1998, da jeg måtte ta en pause.

Ikke noe comeback

Bondevik forsikrer at han ikke overveier noe politisk comeback. Han er ute for godt og egentlig ganske lettet over at valget i fjor høst gikk som det gikk. Selv om han altså ville ha fortsatt dersom resultatet hadde blitt annerledes.

– Tiden var kanskje inne. Nå er jeg fullt i gang med å lede det nye fredssenteret, sier han.

Et tilbakeblikk på en lang politisk karriere viser at det ikke alltid har vært husfred i Kristelig Folkeparti. Som statssekretær i Korvald-regjeringen 1972-1973 fikk Bondevik, som sin sjef, et anstrengt forhold til Kåre Kristiansen. Likevel ble han nestleder i partiet nettopp under Kristiansen.

– Det ble i perioder veldig vanskelig. Til slutt klarte vi ikke snakke sammen, men sendte lapper til hverandre, forteller Bondevik.

Det hendte at han måtte avreagere men en stor sigar mens han gikk opp og ned Karl Johan. Men de to ble forlikte og forsonet før Kristiansen gikk bort i desember 2005, 85 år gammel.

– Det ble en god avslutning på vårt forhold. Spenningen ble utløst, sier Bondevik.

To av KrFs ruvende kvinneskikkelser har lært Bondevik to ting, om enn av helt forskjellig art. Anne Olaug Ingeborgrud stemte i 1978 for likestillingsloven, mens resten av partiet gikk imot, Bondevik inkludert. Dette skjønner han nå var feil og tar selvkritikk for det. Bergfrid Fjose lærte Bondevik å sove i et møte uten at noen legger merke til det. Dette er knep han fortsatt verdsetter.

SNAKKER OM PROBLEMENE: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik snakker om tiden før han ble sykemeldt.