• Jeg lar meg bare beruse av to ting: fotball og kjærlighet. Derfor trenger jeg ikke alkohol, proklamerte Bondevik.

Avholdsmannen Kjell Magne Bondevik stakk ikke under en stol at han administrerer en politikk som gir billigere alkohol til stadig flere da han talte til generalforsamlingen i Blå Kors fredag.

— Dere vet like godt som meg at alkoholprisene nå synker og tilgjengeligheten øker, også under denne regjering. Også med en avholdsmann til rors. Jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke er fornøyd med utviklingen på disse områdene, sa Bondevik.

Men han la skylda for tingenes tilstand på Stortinget.

— Det er i dag vanskelig å få gjennomslag for en restriktiv alkoholpolitikk. Det er ikke flertall for dette i Stortinget. Slik er virkeligheten vi må leve i, konstaterte statsministeren.

Grensehandel

Utviklingen i EU etterlater heller ikke noe handlingsrom for regjeringen:

— Vi kan for eksempel ikke isolere oss fra vårt naboland Sverige. Etter at svenskene ble med i EU, har de fått en drastisk prisreduksjon på alkohol. Det er ikke mulig å være upåvirket av dette. For å demme opp for grensehandelen og smugling, må vi senke prisene her hjemme. Vi liker det ikke, men vi kan ikke løpe denne virkeligheten, sa Bondevik.

Storform

Men etter erkjennelsen av disse nærmest naturlover for billigere alkohol, tok Bondevik det igjen ved å lovprise avholdssaken i Geirangers naturskjønne omgivelser.

— Jeg lar meg bare beruse av to ting: fotball og kjærlighet. Derfor trenger jeg ikke alkohol, proklamerte Bondevik.

Han hyllet Blå Kors som et nødvendig korrektiv til alkoholkulturen. Det frivillige arbeidet skal nå bli lettere. I revidert statsbudsjett tillater regjeringen at størrelsen på skattefrie gaver til frivillige organisasjoner øker fra dagens 900 kroner, til 6000 kroner i 2003 og 122.000 i 2005.

(NTB)

EN GLAD GUTT: Kjell Magne Bondevik er avholdsmann, men lar seg beruse likevel.