• I Norge tror syv av ti at bomull ikke tar fyr lett. Det er feil, sier fagansvarlig Kirsi Laitala ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning).

Hun er ansvarlig for en undersøkelse om brennbare tekstiler som SIFO har gjort på oppdrag for EU.

Tynn bomull og bomull med flossete overflate brenner raskt. I Storbritannia er nattklær i tynn bomull forbudt. Mye av nattøyet som selges i Norge ville derfor ikke vært lovlig i Storbritannia.

Laitala sier at de fleste tekstiler kan være farlige for barn.

— Bomullsplagg tar lett fyr og brenner fort. En del syntetiske plagg slukner av seg selv, men kan lage dype brannsår i huden. Akryl er farligst, det ville jeg ikke kjøpt til mine egne barn. Det tar fort fyr, brenner raskt og kan smelte i huden, sier Laitala.

Hun råder foreldre til å kjøpe kroppsnære plagg.

— Er plaggene uten vide skjørt og flagrende armer, er det ikke så lett å komme borti levende lys eller andre brannkilder.

Hun kan ikke ta stilling til om plaggene BT testet er ulovlige å selge, fordi det kreves en standardisert metode for å teste klærs brennbarhet.

— Sannsynligvis er de lovlige, sier Laitala.

I fjor testet SIFO 17 barneplagg for Forbruker-rapporten. 7 brant fortere enn tillatt. Dette var barneklær i tynn bomull, tynn viskose og tynn silke.