TOR LEIF PEDERSEN

Seljakten langs kysten er i gang. Pr. 7. februar hadde 1043 jegere fått innvilget tillatelse til å jakte kystsel langs Norges kyst. Alle jegerne er norske statsborgere. Noen få av Fiskeridirektoratets regionkontor har fått henvendelser fra utlendinger. Siden det er åpent for å søke helt frem til høsten kan det fortsatt dukke opp søknader.

— Tror ikke dette tar av

Kystsel-jegere Bergens Tidende har snakket med er ikke overrasket over den labre interessen blant utlendingene.

— Denne jaktformen er svært krevende. Det kreves gode kunnskaper om sel, vær- og bølgeforhold på kysten. Vi er bare 5-6 her i Askvoll som driver denne jakten. Hvis utlendinger skal jakte kystsel, må de følge en lokal jeger. Det vil begrense mengden av utenlandske jegere, sier Steinar Bauge i Askvoll. Jan Ove Humlevåg i Florø forteller at han har fått én forespørsel fra en dansk jeger, men ingenting konkret.

— De må bare komme. Det hadde vært ønskelig at flere jaktet disse dyrene. Både jegere og fiskere er interessert i å redusere kystselbestanden fordi den fører til så store problemer med kveis i fisken, sier Humlevåg.

Vil ta med utlendinger

Trond Øfstaas fra Koppang jakter sel på Vestlandet, og har fått henvendelser fra både danske og svenske jegere.

— De kommer, men det er ikke gjort konkrete avtaler ennå. Derfor har de ikke søkt om jaktløyve og er ikke registrert som søkere på noen av Fiskeridirektoratets regionkontorer, sier Øfstaas.

— De utlendingene jeg har kontakt med, er ingen rikinger. De er vanlige jegere som ønsker å oppleve noe annet. Alle er interessert i kjøttet og skinnet, og er ikke troféjegere, sier han.

— Blir dette en ettertraktet jaktform blant utlendinger?

— Nei, det tror jeg ikke. Det er en svært komplisert jaktform. Heller ikke særlig mange nordmenn driver seljakt, sier Trond Øfstaas.

Turstnæringen imot

Det manglet ikke på spådommer om en ny selkampanje mot Norge og færre turister etter at regjeringen ga klarsignal om turistjakt på sel. Det har heller ikke slått til. Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) har ikke registrert nedgang i turiststrømningen til Norge.

— Protestene har ikke ført til nedgang i turisttrafikken. Vi i Norge er litt utenfor allfarvei for de gruppene som protesterer mot hval- og seljakt, sier Eric B.A. Saudan ved Bellevue Restauranter i Begen. Saudan er også president RBL.

— Vi mener det er OK at nordmenn jakter sel. Men å slippe utlendinger til er helt uakseptabelt, sier han. Først mente organisasjonen jakten kunne være positivt for turistnæringen. Men senere har organisasjon snudd. Saudan forklarer dette slik overfor Bergens Tidende:

— Vi opplevde at fiskeriminister Svein Ludvigsen brukte vårt ja som et argument i den offentlige debatten som fulgte. Å gjøre seljakt til underholdning for utlendinger slik den ble fremstilt i mediene, blir helt feil. Seljakt utløser sterke reaksjoner i utlandet. Det må vi i reiselivsbransjen ta hensyn til. Derfor var vår første uttalelse kanskje uheldig. Og derfor har vi snudd i spørsmålet, sier Saudan.

«SADISTTURISME»: Aviser over hele verden fråtset i den «blodige» norske turismen da fiskeriministeren i fjor sommer inviterte utlendinger til Norge for å skyte sel.