Jon Vegard Lervåg, jurist i Justisdepartementets lovavdeling, hadde ferie. Han skulle bare innom høyblokken en snartur. Han gikk opp på siden av Breiviks bil sekundet før bomben smalt.

Tirsdag ble de første obduksjonsrapportene gjennomgått i Oslo tingrett. Fem dager er viet Regjeringskvartalet. 19 er viet Utøya.

Nå reagerer bistandsadvokat Carl Bore på det han mener er en skjevfordeling både av påtalemyndighet, retten og media.

— Liv er liv

— Ofrene fra regjeringskvartalet har kommet i bakgrunnen sammenlignet med dem som ble rammet på Utøya, sier Bore, som representerer åtte overlevende fra Regjeringskvartalet.

— Det gjelder både mediedekningen og rettssaken. Rettssaken er blitt større enn nødvendig, men har est ut med mye behandling av Utøya. Han tror det handler om at Utøya-ofrene er så unge.

— Men et liv er et liv, 14 år eller 40. Ethvert menneskeliv som går tapt er en tragedie, sier Bore.

Ifølge ham, føler flere overlevende etter bombeeksplosjonen på at de er satt i bakgrunnen.

— Hardt skadede og lemlestede mennesker er ingen bagatell, men det kommer ikke godt nok frem i mediedekningen eller i retten, mener Bore.

De drepte i regjeringskvartalet døde av trykkskader, splinter, bruddskader og varmeskader. Flere omkom uten at de fikk med seg hva som skjedde.

Mens en krimtekniker og en rettsmedisiner la frem rapportene, fulgte Anders Behring Breivik med. Innimellom hevet han øyenbrynene når de verste detaljene ble fortalt.

I løpet av 12 dager fant krimteknikerne flere hundre kroppsdeler.

  1. juli satt Tor Inge Kristoffersen 17 meter unna bombebilen. Han har målt i ettertid. I går ble vakten i departementets servicesenter det første vitnet etter Breivik som fortalte om hva som skjedde ved høyblokken.

Zoomet inn

Sekundene før smellet zoomet han overvåkingskameraet inn på bombebilen for å finne registreringsnummeret. Siden har han arbeidet hver dag fra sin gamle arbeidsplass, i vaktbygget ved høyblokken.

— Du bearbeider 22. juli ved å gå der. Det virker som de som har vært borte fra arbeidsplassen i måneder, har det er verre.

En av kollegene hans er blant de åtte døde. Av dem som er igjen, har flere vært så plaget at de har måttet bytte arbeidsoppgaver.