MARTIN TYSTAD

Indiske snitt har de siste årene funnet veien inn i vestlig mote, film og teater. Sist ut er den kritikerroste nye Londonmusikalen «Bollywood Dreams», signert Andrew Lloyd Webber.

Og skriften står bokstavelig talt skrevet på veggen i det høymoderne treningssenteret Fitness First ved Alperton t-banestasjon i Wembley, et av de større indiske strøkene i storbyen. Her finner vi det nye treningsfenomenet oppført på timeplanen vis-à-vis mer tradisjonelle sysler som yoga, taekwondo og karate. Det er tidlig søndag morgen, men ingen sure dagen derpå-miner å registrere blant deltakerne. Samtlige andregenerasjons indiske og pakistanske innvandrere.

Nytt publikum

— I første rekke er dette et initiativ for å få folk som liker indisk film og musikk inn i helsestudio. Flesteparten er ungdom, men vi håper med tid og stunder at også asiatiske husmødre vil la seg friste. De kommer seg så sjeldent ut. Og istedenfor å sitte som små grønnsaker foran tv og videoen, håper vi at de vil komme hit og liksom bli en del av Bollywood de også, sier dans- og aerobicinstruktør Shazia Qureshi (30) til Bergens Tidende.

Qureshi, som opprinnelig kommer fra Pakistan, har bodd 20 år i Skandinavia. Mesteparten av tiden tilbrakte hun som danseinstruktør og koreograf i Stockholm.

Populært

Bollywood Aerobics ble startet i januar i år, men aktiviteten har allerede skapt bølger. Det populære talk-showet «Network East Live» på BBC, som viser frem nye trender og talenter i det flerkulturelle Storbritannia, har viet Qureshi og hennes dansere mye oppmerksomhet. Fordi dette fenger ikke bare blant ungdommen. Foreldregenerasjonen, som ofte er meget mistenksomme overfor den britiske drikkekulturen, liker at hun ivaretar og promoterer tradisjonell indisk kultur.

— Du kan godt si at mange foreldre tenker som så at vi i det minste holder ungdommen borte fra å vandre gatelangs.

Qureshi har drevet med dans siden hun var 10 år gammel. I 1997 etablerte hun sitt eget agentur for dansere, skuespillere og modeller, kalt Signature Media.

Etter å ha jobbet som koreograf på Bollywood-filmen «London», delvis spilt inn i den britiske hovedstaden, knyttet hun til seg mange gode kontakter i filmmiljøet i Bombay.

Helproff hjelp

I dag kan Shazia skilte med helproff hjelp på aerobickurset. Da vi tok turen innom hadde hun celebert besøk fra Bombay: Bollywood-koreografene Feroz Khan og Geeta Kapur.

— Det er veldig spennende det som skjer både i Bollywood, Hollywood og her i England. Det er en slags cross-over. Vi tjuvlåner dansetrinn fra vestlig pop og dere låner av oss. «Moulin Rouge» med Nicole Kidman og Ewan McGregor brukte jo sangen «Chamma Chamma» - og den ertatt rett ut av Bollywood, konstaterer Feroz Khan. Han har nylig medvirket i indiske storfilmer som «K3G» og «Kahona Pyarhai».

Entusiastisk

Geeta Kapur har arbeidet på 15-20 filmprosjekt i Bollywood og har de siste fire åra vært sjefsassistent for den legendariske koreografen Farah Khan. Men Geeta Kapur lider ikke av stjernenykker av den grunn.

— Aerobicklassene er en flott idé. Jeg synes det er artig å få være med å lære indisk dans til indisk ungdom som er født og oppvokst i England, og som bare kjenner indisk dans fra å ha sett på Bollywood-filmer, sier Geeta Kapur. Kapur har tilbrakt de siste par månedene med å trene opp danseensemblet i «Bombay Dreams», Londonmusikalen som åpnet i West End i starten av juni.

Kommer til Norge

Shazia satser stort. De neste ukene skal Luton, Birmingham og Manchester få oppleve Bollywood Aerobics. Og det stopper ikke der. Norge og Sverige står for tur på sensommeren.

— Jeg fikk god respons på denne treningsformen da jeg nylig deltok på et flerkulturelt show i Konserthuset i Oslo. De lokale danserne likte det jeg viste dem og var interessert i å prøve dette. Men jeg har det så travelt nå at det blir ikke aktuelt med Bollywood Aerobics og indiske dansekurs i Norge og Sverige før tidligst i august-september, sier Qureshi.

Skeptisk

Mens de fleste treningsstudio og danseskoler i Bergen synes dette høres spennende ut, er ikke alle like entusiastiske.

Tone Kind som har ansvaret for gruppetrening i SATS-Skandinavia sier at de ikke har noen planer om å introdusere indisk aerobic.

— Det er en del trender i USA og Storbritannia vi regner for å være intensive, men relativt korte trender. Ikke alle ting som dukker opp setter treningseffekten i fokus, og vi tror det er det våre kunder ønsker mest, sier Tone Kind.

- Kun et tidsspørsmål

Shazia Qureshi tror imidlertid det bare er et «tidsspørsmål» før også norske treningsstudio satser på indisk dansetrening fremfor «gammeldags» vestlig aerobic. - I starten hadde vi bare syv elever, men etter et par uker var vi 33. Jeg tror folk liker kombinasjonen av indisk dans og aerobic. Mange har gått lei de vanlige treningsapparatene i helsestudioet og vil ha noe annerledes. Og noe riktig gøy!, sier Qureshi.

INDISK STJERNE: Bollywood-koreograf Feroz Khan, ikledd rød treningsdrakt og lue, demonstrerer at dette er en like effektiv treningsform som mer tradisjonell, vestlig aerobics.
Foto: Scan Press