Morales drar direkte til Lakselv, og besøket innledes i Karasjok der sametingspresident Egil Olli er vertskap.

– Det var Morales selv som ville innlede Norges-oppholdet med å besøke samefolket, sier miljø— og utviklingsminister Erik Solheim, som hadde tenkt å foreslå nettopp det. Men Morales kom ham i forkjøpet.

Solheim synes det er morsomt at Morales kommer på statsbesøk til Norge og har lagt opp et variert program for den bolivianske presidenten. Solheim minner om at Morales er den første statslederen fra urbefolkningen i landet.

Morales blir møtt på flyplassen i Lakselv av fylkesmannen Gunnar Kjønnøy i Finnmark, før den celebre gjesten drar til møte med viddas folk.

Opprømt Solheim – Jeg skulle gjerne ledsaget Morales til Karasjok, men er bortreist når han kommer til Norge. Men søndag er jeg tilbake fra Ghana og ser fram til å møte Morales igjen, sier Solheim til NTB.

Når besøket på Finnmarksvidda er over, reiser Morales videre til Stavanger, og mandag går turen ut til Sleipner-plattformen, da med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som vert.

Etter besøket i Nordsjøen møter Morales representanter for Oljedirektoratet og Petrad, som driver opplæring av folk til oljevirksomhet i inn- og utland. Så går ferden til Oslo hvor president Morales møter representanter for latinamerikanere, samefolket og en rekke norske organisasjoner.

Olje og gass – Olje for utviklingsprogrammet-programmet og miljøspørsmål var viktige temaer under Solheims besøk i Bolivia i november i fjor. Det var Solheims andre besøk i Bolivia på kort tid. Det første var i 2006, sier informasjonsrådgiver i UD, Vera Helstrøm, til NTB.

Solheim understreker at Morales selv la vekt på et nærmere samarbeid med Norge om olje- og gassvirksomhet.

– Norge har ekspertise, samtidig som Bolivia er interessert i å utvikle systemer som kan motvirke korrupsjon, sier Solheim.

Den offisielle Oslo-delen av besøket innledes tirsdag 4. mars, og finansminister Kristin Halvorsen er første samtalepartner for Morales. Deretter følger møter med stortingspresident Thorbjørn Jagland og statsminister Jens Stoltenberg før statsbesøket avrundes med audiens på Slottet etterfulgt av lunsj med kong Harald.

CARLOS HUGO VACA / REUTERS