Brannmannskaper drev tidlig mandag morgen fortsatt med etterslokking i en blokk på Skårer i Lørenskog. Over 40 er husløse etter brannen.

– Brannvesenet driver fortsatt med etterslokking, og det er store brann-, røyk— og vannskader i blokken. Over 40 er blitt husløse etter brannen. Noen har fått tilhold hos slekt og venner, mens vi har måttet skaffe husly for åtte personer i natt, opplyser operasjonsleder Svein Arild Hallås i Romerike politidistrikt til NTB mandag morgen.

Politiet vil starte med åstedsgranskning når brannmannskapene er ferdig med etterslokkingen.

Boligblokken i Sverres vei ligger bare et par steinkast unna kjøpesenteret Metro, som ble gjenåpnet etter oppussing for tre dager siden, men det var ikke fare for spredning dit.

Politiet vurderte å evakuere beboere i nærheten, men ettersom det ikke var snakk om giftig røyk begrenset man seg til å be folk om å holde seg innendørs.

Grill Hele taket på blokken ble rask overtent da brannen startet søndag kveld, og flammene sto flere meter til værs. Vannet som ble brukt til slukkingen, frøs etter hvert til is på bakken, slik at det ble veldig glatt å ferdes i området.

Den voldsomme brannen oppsto i etterkant av en mindre brann søndag ettermiddag. En 75-åring ble da brakt til sykehus etter at det begynte å brenne i en elektrisk grill på en balkong. Han ble ikke alvorlig skadd.

Fem timer senere blusset brannen opp igjen.

På hotell Det er 46 personer som er registrert som beboere, men alle var ikke hjemme da det begynte å brenne.

Lene Mathiesen driver en kiosk som ligger bare femti meter unna den brennende blokken, og hun kom flere av de evakuerte til unnsetning denne kjølige søndagskvelden.

– Mange av mine faste kunder bor i denne blokken, mange av dem er eldre, og flere sto ute og frøs og var preget av sjokk. Jeg tok kontakt med politiet og sa de evakuerte kunne få varme seg inne i kiosken, sier Mathiesen til NTB.

Mistet alt Hun forteller at evakueringen under den første brannen gikk raskt og greit. Da ble beboerne i oppgangen som brant, geleidet inn i en buss. Kort tid etter fikk de flytte tilbake.

– Den andre gangen gikk det mye tregere, derfor var det godt for dem å komme inn og få en kopp kaffe, sier Mathiesen, som selv bor i nærheten. Hun var ute på verandaen da hun oppdaget utrykningsbilene for andre gang.

– Dette er veldig trist. Et par fortalte at de akkurat har pusset opp leiligheten sin. Nå er alt borte, sier hun.

Hele fjerde etasje er trolig totalskadd, og vannet fosser ned gjennom etasjene. På et tidspunkt var brannvesenet tomme for vann, men så ble vanntilførselen ordnet igjen.

Brannvesenet på Romerike fikk assistanse fra kolleger i Oslo for å få kontroll over brannen. (©NTB)

SCANPIX
SCANPIX