• Husene er mer enn firkantete kasser. De er boliger som skal leve med beboerne gjennom alle livsfaser, sier Aagot Rasmussen.

På Øvre Råtun i Fana er arbeidet med å bygge 22 nye boliger i gang. Aagot Rasmussen, markedssjef i utbyggingsselskapet Prosjektutvikling/Veidekke Eiendom, karakteriserer det nye boligprosjektet som fleksibelt og sjarmerende.

— Småbarnstiden har sine krav til en bolig. Disse forandres når en får tenåringer, da er ofte en viss avstand av det gode. Eldre mennesker liker godt å ha alt på ett plan. Selv om kravene forandrer seg, skal en likevel kunne bo i samme bolig. Dette har vi prøvd å legge til rette for i boligene på Råtun.

Alle nødvendige funksjoner i boligen, inkludert to soverom, er lagt på samme plan. I tillegg er det en loftsetasje som kan innredes til litt forskjellig, for eksempel ekstra soverom, lofts-/tv-stue, lekerom, kontor eller musikkrom.

Eneboliger i kjede

I alt 22 boliger skal bygges, 19 eneboliger i kjede og tre 3-roms leiligheter. Husene er fordelt på fem rekker på det ni mål store utbyggingsområdet.

— Alle boligene får biloppstillingsplass ved siden av huset. Det blir derfor litt kjøring på boligfeltet, men ingen gjennomgangstrafikk. Lekeplassen skal ligge i det ene hjørnet der den er skjermet mot biltrafikken. Her vil vi beholde det naturlige terrenget slik at ungene får mer enn en sandkasse å boltre seg i, sier Tommy Guldbrandsøy som er leder for prosjektet.

De fleste boligene er orientert mot vest, leilighetene får utsikt mot Bergensdalen. Leilighetene får et bruksareal på 93 kvadratmeter, mens eneboligene blir 126 kvadratmeter store. Prisene varierer fra 1.050.000 til 1.650.000 kroner. Alle boligene får en hageflekk varierende i størrelse. Aagot Rasmussen regner med at de første boligene skal være innflyttingsklare i juni 2002.

Egeninnsats - Vi har lagt til rette for at folk kan gjøre egeninnsats på husene sine, det gjelder gulv og malerarbeid. Men, boligene kan også overtas nøkkelklare. En kan selv også velge hvilke kvaliteter en vil ha i boligene, innenfor rammer og til forskjellige priser, sier Tommy Guldbrandsøy.

Prosjektutvikling er i dag et er heleid datterselskap av Veidekke. Fra 1.1.02 blir selskapet fusjonert inn i Veidekke Eiendom AS.

BOLIGER I KJEDE: 19 eneboliger og 3 leiligheter skal bygges på Råtun.
ILLUSTRASJON: ARKITEKTKONTORET ULF RØSTØEN A/S