På 21 år er antallet fedre over 50 år tredoblet her i landet, viser tall fra Medisinsk fødselsregister.

Også i Hordaland har antallet modne menn med barn økt markant, og faktisk litt mer enn landsgjennomsnittet de to siste tiårene.

Tallene viser en ganske beskjeden økning i antallet godt voksne fedre på 1970— og 80-tallet, men utover 1990-tallet var økningen markant.

Den utviklingen har fortsatt etter årtusenskiftet, og selv om det ikke finnes statistikk etter 2006, er det liten grunn til å tro at trenden har stanset.

**Les også:

– Femtiåringer er blitt ungdommer**

Unngår overtid og reiser

— Hmmm, Eiffeltårnet, skal jeg kjøpe det?

58 år gamle Yngve Træland sitter i stuen i huset sitt ved Brann Stadion og spiller den internasjonale utgaven av monopol med sine to sønner. Han er en av de mange norske mennene som er blitt pappa etter fylte femti. Før jobbet han mye. Var i Kenya, ledet Norsk Folkehjelp i Bergen, og var aktiv i flere organisasjoner. Ingen tid til familie. Skal du ikke snart gifte deg? spurte vennene hans.

— Men det brydde jeg meg ikke om. Jeg hadde et fint liv. Så traff jeg en som jeg ble veldig glad i og ville få barn med. Førstemann kom da jeg var 45, sier Træland.

Han slår terningen, og trekker et kort fra sjansebunken. «Du har fått diaré og må kjøpe reisesyketabletter» leser han høyt, før han fortsetter:

— Jeg tror jeg er mer sammen med barna enn mange yngre fedre, som er veldig ambisiøse og jobber mye. Jeg unngår for eksempel all overtidsjobbing, og reiser ikke vekk i helgene, sier Yngve.

Av de to sønnene er Daniel den yngste. Når han blir 15 vil Yngve være 67.

— Det er supert. Da får jeg masse tid til barna. Jeg har en mor som er 89 og en far som er 91. Jeg regner med å leve noen år. Men det er klart, man lever ikke evig, sier Yngve.

Men tallene fra Medisinsk fødselsregister viser at det er menn som venter enda lenger enn Træland.

Fra 2000 til 2006 er antallet menn som blir fedre etter fylte 60 også doblet.

- Må ta seg tid til barn

Træland snur seg mot eldstemann Arvin:

— Tenker du på det, at du har en far som er eldre enn mange andre fedre?

— Jeg har tenkt litt på at det er litt større sjanse for at du dør før andre pappaer.

— Det har du tenkt litt på, altså.

— Ja. Det blir 160 kroner, sier Arvin, og fortsetter spillet.

Guttene bor annenhver uke hos pappa. Mamma bor 400 meter unna, på andre siden av Brann stadion. Træland jobber i barnevernet, og skal nå legge om arbeidstiden, slik at han får ekstra mye tid til barna den uken de er hos ham.

— Man har egentlig aldri tid til å få barn. Man må ta seg tid, mener Træland.

Fordel å bli foreldre i «voksen» alder? Si din mening!

DET HANDLER OM TID: Yngve Træland (58) med sønnene Arvin (13) og Daniel (6). - Man har egentlig aldri tid til å få barn. Man må ta seg tid, sier Yngve.
Nicolay R Nicolaysen