Da tidligere likestillingsdirektør Ingunn Yssen ble invitert til torsdagens 8. mars-arrangement på Kulturhuset Gleng i Sarpsborg, hadde hun ennå ikke sagt opp jobben sin som internasjonal sekretær i LO.

Men kort tid etter at konflikten mellom LO-leder Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen sprakk i mediene, trakk både LO og Arbeiderpartiet seg fra samarbeidet om kveldsarrangementet i Østfold-byen.

Styrevedtak

Leder Inger Chr. Torp i Sarpsborg Ap sier at partiet har et styrevedtak på at de ikke ønsker å delta i årets arrangement og bekrefter at LO-striden er årsaken.

– Vi ønsker ikke å være delaktig i striden som nå pågår. Vi vil ikke blandes inn i dette, rett og slett, sier Torp til VG Nett.

Dermed kommer ikke Sarpsborg Ap til å markere kvinnedagen i det hele tatt.

– Men våre medlemmer må gjerne markere dagen, sier Torp.

Splittet dag

Markering blir det derimot i regi av LO i Sarpsborg, men ikke som en del av kveldsarrangementet der Yssen skal holde tale.

Opprinnelig skulle kvinnedagen markeres med et felles 8. mars-arrangement på Kulturhuset Gleng i regi av LO, SV/SU, Krisesenteret og Kulturhuset Gleng.

– Det var helt uaktuelt å avlyse Yssen etter at hun først var blitt invitert og hadde takket ja til å komme, sier Pål Antonsen i Kulturhuset Gleng til NTB.

Han reagerte med vantro og nektet å bøye av da LO forlangte at Yssen ble strøket av plakaten.

– Vi har alltid stått sammen om å arrangere kvinnedagen her i Sarpsborg. Vi er stolt over å få Yssen hit, og er derfor veldig overrasket over at LO ikke klarer å skille snørr og barter, sier Antonsen til NTB.

Eget arrangement

Nestlederen av LO Sarpsborg, Hege Almås, bekrefter delvis historien:

– Planene om Yssen skapte en del stress, sier hun til Dagbladet.no.

Nå blir løsningen et delt arrangement.

LO vil holde en egen markering på dagtid, mens Yssens deltakelse på Gleng går som planlagt på kvelden.

Kapasitet

Gleng-arrangør Antonsen understreker at Yssen kun skal snakke om likestilling.

– Det ville bli helt feil å be Yssen om å holde seg hjemme bare fordi LO ikke ville stille på det samme arrangementet. Hun kommer hit kun for å snakke om likestilling. Yssen er en enorm kapasitet på likestilling og kanskje den i Norge som kan mest om dette emnet, sier Antonsen til NTB.

Yssen var likestillingsdirektør fra 1998 til 2002. Hun sa opp stillingen som internasjonal sekretær i LO i januar i år etter påstander om mobbing fra LO-leder Gerd-Liv Valla.