(Se lenke til bildeserie i høyre marg.)

For vår tids undertøy skal ses. Begreper som «unevnelig» er for lengst skrotet på blyghetens dunge. Plaggene vi bærer nærmest kroppen, er skapt for å signalisere: Eleganse, stil, smak, sex, erotikk, status og funksjonalitet. Eller det motsatte.

Dagens kvinner rødmer ikke — skulle en bh-flik eller en trusekant synes. Tvert om! Det kan være en planlagt gløtt inn i en privat, moteverden ...

Nye materialer og teknologi gir designere uante muligheter til å boltre seg på de minste og lekreste plagg. Blonder har alltid hatt en egen status.

Sommeren 2002 byr på stretchblonder og tyll over en lav sko. Florlette stoffer som følger kroppens kurver, og støtter der det skal. Overbroderte eller påsatte applikasjoner sørger for dekoren. En blomst her, noen blader der. Er du bomulls-tilhenger i undertøyet, går du mot en tung motesommer.

String-trusen lever godt i trauste Norge. Forklaringen skal visstnok være at norske kvinner går mye i bukser, og med string synes ikke trusekanten.

Selv godt voksne kvinner - og sikkert de fleste menn - er blitt string-fantaster. De har mye å velge mellom. Den nyeste trusemodellen for 2002 rapporteres å ha bred blonde rundt mage og hofter, for å avsluttes med string. Variantene med dekor - der bak - tippes å bli sommermote.

Undertøymodellene du ser her vil nok mange si ikke er til hverdagsbruk. Jo, de er nok det! Det man før kalte selskapsundertøy, er nå dagligdags. Inkludert det sorte, som sammen med det hvite, tilhører klassikerne.

Men undertøyets bestselgere kommer sannsynligvis ikke fra den sort/hvite verden lenger. Nå sprudler det i farger - i nyanser av rosa og lilla, i blått og grønt, aubergine, gult og rødt. Bare i brudekretser er hvitt stadig altoverskyggende. Der lever også korsetter og strømpeholdere i beste velgående.

Moteundertøyet er ikke alltid billig. Men norske kvinner - og menn - er villig til å betale. I det nye magasinet «Det gode liv» som er vinklet mot godt voksne i 40/50/60-årsalderen, vises undertøy i 2000-3000 kronersklassen. En bh rundt 1000-lappen er ikke noe særsyn.

Verden oppfatter oss kanskje som trauste og treige på mange områder, men faktum er at vi tør mer og mer - og er villig til å betale for det. Selv for de mest fnugglette, lekre, sexy plagg. Uvesentligheter for noen, mer livets krydder for andre, og mote, mote, mote så godt som noe...

MINIMALT: Norske kvinner er storforbrukere av string-truser, og til sommeren bugner det av minimale, fargerike, lekre fristelser.