I fjor på denne tiden var Ella Serine Røgeberg Jørgensen (2) i Oslo sentrum. I dag hadde hun på sine hjerteformede solbriller og la ned en rød rose i hagen utenfor Oslo Domkirke.

— Vi vil vise sympati, og at vi husker dagen, sier mamma Elén Røgeberg Jørgensen.

Ella er ikke alene: Hagen er i ferd med å fylles av blomster. Roser henger i gjerder, rundt trær og ved lyktestolper.

Trær og gjerder

— Det går innpå deg. Når du har en liten jente, og du tenker på hva som skjedde med så mange, blir du preget, sier pappa Henning Walther Jørgensen.

Selv var han med på å rydde opp i Regjeringskvartalet i flere måneder etter angrepet. I februar var de ferdig med akkurat den jobben.

Mens minnegudstjenesten pågikk inne i domkirken, ventet over tusen mennesker utenfor på Stortorvet, mange med roser i hendene.

En av dem var Torill Hansen, som sammen med storfamilien var møtt frem.

Ventet med roser

Hansen er selv aktiv i Arbeiderpartiet, og kjente flere som omkom på Utøya.

— Vi ville tenne lys for de alle sammen. Også de etterlatte. De også trenger at vi er her og viser at vi bryr oss, sier Hansen.

Når kvelden kommer, tenkte storfamilien seg ut i båt inn til Rådhusplassen, der en nasjonal minnekonsert begynner klokken 20.

— Vi tenkte det var bedre å være i båten enn å stå sammen med alle andre, sier Laila Edman, Hansens søster.

— Men igrunn har jeg mest lyst til å stå sammen med alle, sier datteren hennes, Therese Marie Edman.

Turte ikke ta banen

I fjor var Therese Marie akkurat ved Oslo rådhus i det bomben detonerte. Edman snakker om hvordan hjembyen kjentes så utrygg akkurat da.

— Plutselig ble jeg redd for å ta T-banen, som jeg alltid ellers tar. Ved angrepene i London og Madrid ble T-banene rammet, sier Therese Marie Edman.

Hun valgte å gå litt ekstra for heller å ta buss den dagen.

— Terrorangrepet har gjort at Oslo er blitt mer utrygg. Men et slikt angrep kan jo skje alle steder. Det er gærninger overalt, sier moren Laila Edman.

KJENTE FLERE: Som aktiv i Arbeiderpartiet, kjente Torill Hansen (til h.) flere av de drepte. Sammen med Arne Edman (fra v.), Therese Marie Edman, Laila Edman og Tomas Ibsen Göransson la hun ned blomster.
JO STRAUBE
MANGE FREMMØTTE: Det var mange som møtte opp utenfor Oslo domkirke på ettårsmarkeringen.
JO STRAUBE
MISTET HATTEN: Vinden tok tak i hatten til prinsesse Märtha Lousie utenfor domkirken.
JO STRAUBE