Natt til 1. mai ble hele fire personer knivstukket i Oslo. Tre personer ble knivstukket utenfor et utested ved Rådhuset. En av dem, en 23-åring, ble livstruende skadd.

– Han fikk store indre blødninger, og politipatruljen tok ikke engang sjans på å vente på ambulansen, men kjørte ham direkte til Ullevål selv. Ifølge sykehuset var dette trolig avgjørende for at han overlevde, sier leder Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiets volds— og sedelighetsseksjon til NTB.

To andre personer fikk lettere skader i knivslagsmålet. Foreløpig er ingen pågrepet i saken.

– Vi har avhørt fornærmede i saken, og har stor tro på at forklaringer fra disse, samt fra vitner til hendelsen, skal føre oss til gjerningsmannen, sier Rohde.

Ut i sommervarmen

Volds- og sedelighetslederen kan ikke si noe om hvorvidt årets 1. mai-helg sprenger noen statistikk, men ser med bekymring på at stadig flere tar med seg kniv ut på byen.

– Vi ser generelt at når sommervarmen kommer, så skjer det ting. Flere trekker ut på byen, og flere viser dårlig dømmekraft når de tar med seg kniv ut når de skal nyte alkohol. Vi vil oppfordre folk til å prøve å overtale disse personene til å legge igjen våpenet hjemme hvis de blir klar over slike situasjoner, sier Rohde til NTB.

Senere natt til 1. mai ble ytterligere en person knivstukket i Akersgata. Han ble ikke alvorlig skadd, og politiet har pågrepet en antatt gjerningsmann.

Erkjenner ikke straffskyld

Ved 20-tiden 1. mai ble en 30-årig kvinne stukket gjentatte ganger med kniv da hun var på vei inn i en bil sammen med sin unge datter på Sofienberg. Noen tilfeldig forbipasserende grep inn og holdt igjen gjerningsmannen til politiet ankom.

– Kvinnen har det etter forholdene bra, men også her var rask behandling avgjørende fra at det ikke endte tragisk, sier Hanne Kristin Rohde.

Kvinnens 25-årige ekskjæreste er siktet for drapsforsøk etter hendelsen.

– Han har i hovedtrekk erkjent de faktiske forholdene, men erkjenner ikke straffskyld i henhold til den siktelsen han har fått, sier mannens forsvarer, Erling Mehus, til NTB.

25-åringen har forklart at bakgrunnen for episoden var depresjon og fortvilelse over at han ikke har fått ha samvær med deres felles barn på halvannet år, og at han ikke mente å skade noen.

Grep inn – ble offer

Ved 18.30 tiden lørdag kveld forsøkte en tilfeldig forbipasserende 34-åring å roe ned en mann og en kvinne som kranglet høylytt i folkemengden på Jernbanetorget – men endte selv opp som offer.

– Etter først å ha blitt skallet ned, trakk han seg tilbake. Da han så at mannen hadde en kniv forsøkte han å løpe i sikkerhet, men ble til slutt tatt igjen og påført tre knivstikk, sa sentralvaktleder Per Olav Utgaard til NTB lørdag kveld.

34-åringen ble utskrevet fra sykehuset i løpet av natten. Foreløpig er ingen pågrepet i saken.

Ytterligere en knivepisode skjedde søndag ettermiddag utenfor Foss videregående skole på Grünerløkka. En 24 år gammel mann fikk lettere skader og måtte til legesjekk. 24-åringens far er mistenkt i saken.