• Hvorfor skal legen med skalpellen kunne jobbe 24 timer i strekk, mens sykepleieren som tørker blodet bare kan jobbe 12 timer?

Det spørsmålet stilte Frps leder Siv Jensen i sin landsmøtetale på Gardermoen fredag ettermiddag. Jensen brukte eksempelet fra helsevesenet for å understreke at det ikke er noen logikk i arbeidstidsbestemmelsene i Norge.

Oppmykingen av arbeidsmiljøloven er blant hovedsakene som Frp skal ta opp under helgens landsmøte. Jensen brukte også mye av sin tale til å diskutere nettopp dette. Forslagene Frp skal behandle har møtt stor motstand i regjeringspartiene og i fagbevegelsen.

Jensen mener likevel at debatten ikke handler om tvang eller å ta fra arbeidere rettigheter.

Paradoks

— Vil du jobbe, så skal du få lov til å jobbe, og du skal få betalt for det. Men hvorfor skal de studentene som jobber frivillig annenhver helg måtte bryte loven? spurte Jensen.

Hun mener det er et paradoks at det er bra å ha nordsjøturnus på vann, men ikke på land.

— Den turnusen er hard, men oljearbeiderne klager ikke særlig, men så har de også god lønn og mye fri, sa Jensen.

Hun kjøper ikke argumentet med at en ikke kan ha lange vakter i helsesektoren fordi det går ut over sikkerheten.

— De som er i Nordsjøen må i alle fall være våkne. Gjør de noen feil, eksploderer hele plattformen, sa Jensen.

- Vil ikke tilbake

Jensen skjønner heller ikke at det skal være greit med nordsjøturnus for noen arbeidere, men ikke for andre.

— Hvorfor er det helseskadelig for de som jobber i helsesektoren å gå slik turnus, men ikke for de som skaper verdiene i samfunnet, spurte Jensen.

Hun minnet også om at det har vært en utvikling i arbeidslivet, og at ingen vil tilbake til tidligere tider. Jensen påpekte at det også var store protester da butikkens åpningstider ble utvidet.

— Da fryktet fagforeningene rovdrift på folk, men i dag er det ingen som ville funnet seg i at reduserte åpningstider. Skal samfunnet fungere bedre, må vi endre loven, sa Jensen.

Mange var spent på Jensens tale i dag. Etter flere måneder med dårlige meningsmålinger, håper Frp-leiren at landsmøtet skal bli starten på en opptur for partiet. Bergens ordfører og fylkesleder Gunnar Bakke mener at Jensen klarte å skape den begeistringen partiet nå trenger.

— Dette var en svært god landsmøtetale. Hun brukte mange gode eksempler, og påpekte de svakhetene vi har i Norge i dag. Responsen i salen var også god, mener Bakke.

Enig med Jensen? Si din mening!