Sommeren 1981: Ungdom i Oslo savner et sted å samles uten pålagte regler fra autoriteter. Men politiet jager dem vekk fra Slottsparken og andre hengesteder og bøtelegger dem.

I oktober okkuperer ungdommene et par bygårder i Skippergata i Oslo.

Et sted å være

— Husokkupasjon var utbredt i Europa og i flere norske byer. Det var siste løsning for bosteds- og arbeidsløs ungdom, forteller Dag Hotvedt (48).

Som ung pønker var han med på å okkupere Skippergata 6 og 8 i 1981. — Vi ville ha et selvstendig aktivitetshus for ungdom, et alternativ til kommunale og organiserte aktiviteter som speider’n og idrettsforeninger. Miljøet tiltrakk seg alt fra pønkere, den radikale venstresiden og idealister til frikere, homofile og transvestitter.

I tillegg kom flere uten tilhørighet. Politiet jagde gatebarn og rusmisbrukere til Skippergata.

— Vi forsøkte å ta vare på alle så godt vi kunne, men det ble en svært kald og tøff vinter, sier Hotvedt.

Et rottehjem

Uten strøm og kloakk ble loftstrapper og kjeller i bygårdene brukt til toalett. Flere av pønkerne hadde rotter som kjæledyr og bestanden i vokste etter hvert som rottene fant hverandre. Da det ble tøvær fikk okkupantene litt panikk, og gikk i forhandlinger med Oslo kommune.

— Vi fikk tre krav delvis innfridd. Tilbud om bolig, hjelp til sysselsetting og et selvstyrt ungdomshus, sier Hotvedt.

1. mai 1982 åpnet det som skulle bli Blitz-huset. I årene som fulgte knyttet den felles kampen mot myndighetene alle i huset sammen. Men et miljø åpent for alle, i opposisjon til autoriteter og lover, tiltrakk seg også elementer samfunnet oppfattet som negative og enten hadde gitt opp eller skjøvet til side.

Pøbler i søkelyset

Siste halvdel av 1980-tallet var Blitz ofte omtalt på grunn av voldelig demonstrasjoner. I TV-dokumentaren «Ute av kontroll – historien om Blitz» innrømmer flere blitzere å ha sparket og slått løs på politimenn når sjansen bød seg. De forklarer at de fikk utløp for årelang frustrasjon og avmaktsfølelse over måten samfunnet behandlet dem på.

Blitz var fremdeles et sentrum for alternativ undergrunnsmusikk og kvinnekamp. De hadde også eget fotballag, håndballag, frisør og bokkafé. Likevel fikk voldelige aksjoner nesten all oppmerksomhet i media.

— Folk har alltid hatt problemer med å skille snørr og bart når det gjelder Blitz. Det politiske er en liten, aktiv del som ikke først og fremst er opptatt av å fremme Blitz-husets eksistens. De bruker miljøet som et virkemiddel i en politisk strategi for å skape et klima som vil tjene deres sak, mener Hotvedt, som selv trakk seg ut av miljøet på grunn av dette.

Fyller en funksjon

27. april 2007: Utenfor Blitz-huset er det forberedelser til jubileumsfest og full aktivitet. Lite minner om demonstrasjonene mot NATO kvelden i forveien. Bråket har provosert politikere, som igjen krever at Blitz stenges. Pressetalskvinne Lena (21) rister på hodet:

— Blitz er et sted for ungdom som føler at de ikke finner noe godt alternativ, økonomisk eller kulturelt. Det blir bare mer og mer viktig nå som fritidsklubber legges ned i Oslo. Det er også et tolerant miljø her, et samlingspunkt for folk med sterke meninger, sier hun.

Dag Hotvedt mener Blitz har overlevd i 25 år nettopp fordi det fyller en viktig funksjon. Det er en ungdomskultur som det ikke er plass til i organiserte former:

— Det finnes paralleller til dette miljøet over hele verden, noe som tilsier at dette er et universelt fenomen.

ÅTTITALLET: Stein Lillevolden og Blitz-miljøet demonstrerer her i Oslo i 1988 mot at Oslo kommune sløser med masse penger til Christian IV-jubileet.
Hanssen, Eystein
ELDRE UTGAVE: Stein Lillevolden anno 2007. Han fyller 49 år 2. mai. Torsdag var han med på demonstrasjonen mot NATO.
Larsen, Håkon Mosvold
AKSJON: Politiet aksjonerte mot blitzhuset i Pilestredet natt til fredag. Her operativ uteleder Tor Langli uten for huset.
Falch, Knut
MOT NATO: Arresterte Blitz-demonstranter samlet sammen etter en demonstrasjon mot NATOs utenriksministre-møte i Oslo torsdag. Det ble brukt tåregass for å holde demonstrantene unna Rådhuset under den transatlantiske middagen der.
HEIKO JUNGE
TÅREGASS: Politiet brukte rikelig med tåregass mot demonstrantene fra Blitz under demonstrasjonen mot NATO ved Rådhuset i Oslo torsdag.
Larsen, Håkon Mosvold