Fengslingsmøtet for den 23 år gamle romsdalingen begynte klokken 9.30 i Sunnmøre tingrett, og var ferdig syv minutter senere.

Da hadde politiadvokat Yngve Skovly bedt om åtte ukers varetekt, to av dem i full isolasjon.

Sunnmøre tingrett har gitt politiet medhold i ønsket. 23-åringen blir dermed sittende i varetekt i første omgang til 1. november.

RASKT RETTSMØTE: Syv minutter etter at det startet, var fengslingsmøtet i drapssaken i Ålesund over. En kjennelse er ventet klokken 11. Politiadvokat Yngve Skovly (til høyre) møtte for politiet. Foran bistandsadvokat Einar Råen.
ELIAS DAHLEN
FORSVARER 23-ÅRINGEN: Advokat Reidar Andresen i Sunnmøre tingrett fredag morgen.
ELIAS DAHLEN

23-åringen, som har tilstått drap og voldtekt av Anja Weløy Aarseth (21), har ikke motsatt seg varetektsfengsling.

— Grufulle omstendigheter

— Retten vil understreke at det er begått en svært alvorlig forbrytelse. En ung pike er tatt av dage under grufulle omstendigheter, skriver tingrettsdommer Knut Anders Oskarson i kjennelsen.

Han mener det vil støte allmennhetens rettsfølelse dersom den drapssiktede mannen blir løslatt.

– Vi ønsker å holde ham fengslet til hovedforhandlingen begynner, og begrunner det med at det vil vekke allmenn bestyrtelse hvis han får gå fri, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til NTB etter fengslingsmøtet.

I kjennelsen står det at biologisk materiale fra 23-åringen ble funnet på drapsåstedet.

23-åringen fra Romsdal ble i formiddag overflyttet fra arresten i politihuset i Ålesund, til Ålesund fengsel.

Møter ikke selv

Vanligvis møter også den siktede i fengslingmøter, men på grunn av at han ikke motsatte seg fengslingen, trengte han ikke møte.

— Siden han har erkjent de faktiske forhold, og samtykker til det politiet har bedt om, har han valgt å ikke møte opp her. Det er en beslutning han har tatt, sier forsvarer Reidar Andresen.

Etter at de to ukene med isolasjon er gått kan politiet deretter be tingretten om fortsatt isolasjon.

- Må fortsette etterforskningen

På grunn av referatforbudet som er i slike fengslingsmøter, kan ikke BT fortelle hva som ble sagt da Skovly argumenterte for fengsling av 23-åringen.

— Vi har bedt om to uker i isolasjon, på grunn av at det fortsatt er etterforskningsarbeid som vi må fortsette. Det er viktig at han ikke får påvirke vitner, sier Skovly etter at fengslingmøtet er over.

Politiet sitter på både vitner som knytter 23-åringen til området rundt åstedet, i tillegg til DNA-bevis fra drapshandlingen.

Kontakt med venner

Også bevisforspillelsesfare for ransforsøket, er en del av grunnen til isolasjonen, ifølge ham.

— Det hadde blitt frykt over det ganske land om han ikke ble fengslet, sier Skovly.

Skovly poengerer at den siktede mannen har hatt stor kontakt med venner og andre kjente i etterkant av drapet.

Drept

23-åringen er siktet for voldtekt og drap av Anja Weløy Aarseth (21). Bergenskvinnen ble drept rundt klokken 19, onsdag 28. august. Hun ble meldt savnet dagen etter, og funnet lørdag 31. august.

Mannen er også siktet for ransforsøk mot et gatekjøkken, bare 20 minutter før Aarseth passerte den samme kiosken på vei til sin siste treningstur.

Sjokkpreget sorg

Advokat Einar Råen representerer Anjas foreldre og kjæreste. Han forteller om nære pårørende i dyp sorg.

— De føler en sjokkpreget sorg. Først får de vite at hun er savnet. Så blir hun funnet drept. I går kom opplysningene om at hun er utsatt for et overgrep. Dette er veldig tungt for dem, sier Råen.

Datteren deres bisettes i Bergen tirsdag. Bisettelsen vil bli en privat seremoni for familie og venner, ifølge Råen.

— Familien er kjent med at han har erkjent drapet. Det letter etterforskningen, og det er de glade for, sier bistandsadvokaten.