Komiteen er i tvil om at landbruksminister Lars Sponheim (V) har overholdt sin informasjonsplikt overfor Stortinget. Komiteen vil også se på om fritaket fra boplikt er gjort som en vennetjeneste overfor selgeren og partifellen Henrik P. Thommessen.

— Vi tar saken alvorlig og mener den trenger en skikkelig behandling. Vi er nødt til å gå dypt ned i denne saken, både i forhold til Sponheims opplysninger til Stortinget, praktiseringen av loven og når det gjelder likhet for loven, sier komitéleder Ågot Valle.

Dermed må Sponheim belage seg på å redegjøre både for fritaket fra boplikt som ble innvilget av hans statssekretær Leif Helge Kongshaug etter en lang rekke tidligere avslag.

Valle er ikke i tvil om at Sponheim ikke har oppfylt sin informasjonsplikt.

— Personlig mener jeg han ikke har oppfylt sin informasjonsplikt. Han har hatt flere muligheter til å klargjøre at politisk ledelse har hatt et avgjørende ord i denne saken. Det har han ikke gjort, sier Valle.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil tirsdag oppnevne saksordfører og ta stilling til hvordan den videre skal håndtere Sponheim-saken.

(NTB)