Det viser en FAFO-undersøkelse fra 2010 som tok for seg arbeidsforholdene for homofile, lesbiske og bifile arbeidstakere i Bergen kommune.

Det var 42 respondenter i undersøkelsen. Dermed viser det at Ina Carolina Marteng, som var 30 år da hun kom ut av skapet som lesbisk, og som BT skrev om i helgen, har godt selskap i å holde sin legning skjult over lengre tid.

— Slitsomt

Forskerne bak rapporten mener en av forklaringene på at mange blir i skapet på arbeidsplassen, kan være at heterofile oppfatter det som en mye mer intim betroelse enn den homofile selv gjør, når han eller hun forteller om sin seksuelle identitet.

En slik reaksjon kan vise at homofili i liten grad er normalisert, men heller blir sett på som noe svært privat og sensasjonspreget, står det i rapporten.

Det er ubehagelig å gå rundt å holde sin identitet skjult. En av de kvinnelige respondentene i rapporten formulerer det slik;

"Det er slitsomt å lyve for da må du vite hvem som vet hva."

Frykten verst

Camilla Constanse Strøm-Rødseth, nestleder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) i Hordaland, mener det ofte ikke blir så fælt å stå frem som mange frykter i forkant.

-De verste årene for mange er de årene de går og bærer på dette alene. Frykten for å være åpen om sin legning, bryte opp med det livet man har, skille seg, såre barn og øvrige familie osv, ofte kan være verre enn det som blir realiteten når man først tar steget "ut". Heldigvis er Norge et av de beste landene i verden å være homofil og lesbisk i, selv om det selvsagt er en god vei å gå for enkelt grupper som for eksempel religiøse miljøer og enkelte idretter, sier Rødseth.

Og langt på vei støtter FAFO-rapporten dette synspunktet.

Av de 42 som svarte i undersøkelsen, var det bare en som sa han hadde blitt diskriminert på arbeidsplass. 41 av respondentene sa de følte seg som en naturlig del av arbeidsplassen, og det spilte ingen rolle at de var lesbisk, homofil eller bifil.