ESPEN TJERSLAND

Kapteinen på SAS-flyet SK332 måtte slå full alarm da blindpassasjeren hadde klart å ta seg om bord i flyet, som var klar for avgang til Oslo ved 19-tiden torsdag kveld.

— Skal ikke være mulig

— Det er en gåte for meg hvordan dette kunne skje. Det skal ikke være mulig, sier driftsleder Lasse Solberg ved Bergen Lufthavn Flesland til bt.no.

Mannen hadde verken billett eller andre gyldige reisedokumenter da han passerte gjennom sikkerhetskontrollen på Flesland.

Sikkerhetspersonalet skal ha stusset over at mannen ikke hadde håndbagasje med seg, men slapp ham likevel inn i avgangsterminalen uten problemer.

Deretter tok han seg bort til Gate 29, der SK332 nettopp hadde landet. Da passasjerene var på vei ut av flyet, klarte mannen å blande seg med de reisende, og gikk da om bord – for første gang i løpet av kvelden.

— Mannen ble stoppet av kabinpersonalet og vist ut i avgangshallen, opplyser seniorrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS Braathens.

Da gaten kort tid senere ble åpnet for avgang til Oslo, klarte mannen på ny å komme seg inn på flyet.

— Jeg vet ikke hvordan dette kunne skje, sier Løvstuhagen til Bergens Tidende.

Nektet å forlate flyet

Da mannen ble oppdaget og avvist for andre gang, nektet han å forlate flyet. Ifølge Løvstuhagen skal mannen ha sagt til en flyvertinne: - Dette flyet kommer til å styrte!

Politiet gikk til aksjon ved 19.30-tiden og pågrep mannen, som skal være av utenlandsk opprinnelse.

— Mannen ble pågrepet uten dramatikk, opplyser operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt.

Politiet fikk i går kveld ikke avhørt mannen, som skal være mellom 40 og 50 år.

— Vi fraktet ham til legevakten, der han ble tatt hånd om av fagfolk. Politiet karakteriserer mannen som psykisk ustabil.

Seniorrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS Braathens sier de vil gjennomgå sine rutiner for å finne ut hva som har skjedd.

Vurderer saken

— En person skal ikke klare å komme seg om bord i et fly uten billett. Det skal bare ikke kunne skje, sier Løvstuhaugen.

Han mener ansvaret også ligger på Avinor, som har ansvaret for å sjekke alle passasjerene som går gjennom sikkerhetskontrollen.

— Passasjerer skal normalt sjekkes om de har billett før de går inn i avgangsterminalen, sier han.

Driftsleder Lasse Solberg ved Bergen Lufthavn Flesland avviser dette, og sier at det ikke kreves billett for å komme inn i avgangsterminalen for innenriksfly på Flesland.

— Jeg kan ikke si om det har skjedd en glipp i dette tilfelle. Vi skal ta fatt i saken tidlig i morgen tidlig, sier Solberg, som ikke avviser at denne episoden kan føre til skjerpete sikkerhetskontroller.