«Wilson Skaw» kom til Karmøy fra Marokko i 20-tiden onsdag kveld. På en eller annen måte klarte mannen å snike seg om bord mens bergensskipet lå til kai i middelhavsbyen Nador i Nordøst-Marokko.

– Vi vet at han har oppholdt seg i en livbåt under deler av reisen, men vi aner ikke hvordan han kom seg om bord. Vi skulle gjerne visst det, for her har det åpenbart skjedd en menneskelig glipp, sier Jan Minde i bergensrederiet Wilson.

Velkjent problem

Havnebyen Nador skal være beryktet for blindpassasjerer.

– Dette er et velkjent problem i Marokko, og derfor har vi rutiner på å gjennomsøke båten før vi kaster loss. Det er sjelden vi har blindpassasjerer, sier Minde. «Wilson Skaw» var lastet med baritt til bruk i oljeindustrien.

Mannen ble avhørt av politiet da båten kom til Karmøy. Men så klarte 30-åringen å stikke av ved å krype ut gjennom en ventil.

– Han ble avvist med medhold i utlendingsloven, og fikk ikke komme i land. Han skulle bli om bord i båten, og være med den på returen til Marokko, sier operasjonsleder Aasmund Austerheim ved Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt.

Tatt i Haugesund

Det var skipets kaptein som ved 8-tiden torsdag morgen meldte om at blindpassasjeren hadde stukket av.

– Han har kommet seg i land, og er observert ved Storasund på Karmøy. Vi leter etter ham nå, sa Austerheim til bt.no torsdag morgen.

Ved 11.30 ble mannen tatt i Haugesund, etter å ha blitt sett av en politipatrulje. Etter en helsesjekk gikk turen tilbake til båten, der han nå er plassert på en lugar med vakthold.

Siden 30-åringen ikke har pass med seg, vil ikke norske myndigheter ha noe med ham å gjøre. Dermed er det rederiets ansvar å bringe ham tilbake til Marokko. Det kan bli en omstendelig reise. Båten skal nemlig ikke tilbake til Nador med det første. Neste tur går til Polen og videre til Mo i Rana.

Lang reise

– Vi får prøve å få ham om bord i en annen båt som skal til Middelhavet. Men det blir litt av et puslespill. Det er vanskelig å si når han kan være tilbake, men det kan bli en lang tur, sier Minde.

– Det er en hodepine for oss, men vi skal i alle fall behandle mannen på en skikkelig måte. Vi håper fortsatt i det lengste at myndighetene kan sørge for returen, sier administrerende direktør Øyvind Gjerde i Wilson.

De siste månedene har stadig flere desperate flyktninger lagt ut på farefulle sjøreiser for å prøve å komme seg til Europa. Vest-Sahara, Marokko og Libya brukes som transitt-land for flyktninger fra store deler av Afrika.

Tidligere i år anslo Røde Kors at over 1000 flyktninger hadde druknet bare i løpet to måneder, i forsøk på å ta seg fra Marokko og Vest-Sahara til Kanairøyene.

Det er ikke kjent hva slags statsborgerskap 30-åringen på «Wilson Skaw» har.

BLIR RETURNERT: 30-åringen gjemte seg i en livbåt. Men nå må han tilbake til Marokko.
SP SHIPBASE
Klikk på "større bilde" for å se kartet i full størrelse.
GOOGLE EARTH