KJETIL OLSEN

Thendrup ble skutt i låret om morgenen 5. april i fjor. Etter ranet lå han sterkt skadet i David Toskas dekkleilighet i Stavanger i tre dager før han endelig kom seg ut av byen.

40-åringen fra Stovner i Oslo begynte sin forklaring i Stavanger tingrett i formiddag. Han fortalte at han ble invitert med på ranet av en ”kjenning” rundt to-tre uker før ranet. Dette skal ha skjedd mens Thendrup jobbet på tomten hjemme på Fjellhamar i Akershus.

— Jeg ble blendet av fristelsen når det ble snakk om penger, fortalte 40-åringen i Stavanger tingrett i formiddag. Han sa at han bare ville ha mye penger; han skal ikke ha hatt spesielt dårlig råd i tiden før ranet.

Sorenskriver Helge Bjørnestad ville vite hvem denne ”kjenningen” er, men Thendrup nøyde seg med å svare at vedkommende også er en kjenning av Toska.

— Han (kjenningen, red. anm.) spurte om jeg ville være med på et enkelt ran, fortalte 40-åringen i retten.

— Var det et uventet spørsmål å få?

— Ja, det var jo det.

Johnny Thendrup bestemte seg raskt for at han skulle bli med. Han trodde det var snakk om å rane Norges Bank.

— Det var aldri snakk om NOKAS, hevdet han i formiddag.

— Jeg fikk inntrykk av at det var reelle greier, og at det var godt planlagt. Det var snakk om 10 millioner kroner i utbytte til meg selv, fortalte Oslo-mannen i retten i dag. Han understreket at han ikke ønsker å navngi noen andre ranere enn David Toska, som allerede har tilstått.

— Hva gjør at en rørlegger med hustru og to barn sier ja til å bli med på noe sånt, ville dommeren vite.

— Det har jeg spurt meg selv om mange ganger, men jeg finner ikke noe svar.

Han fortalte videre om hvordan han kjørte en stjålet lastebil fra Oslo til Stavanger to dager før ranet, og om forberedelsene i David Toskas leilighet dagen før ranet.

Johnny Thendrup forklarte at han hele tiden trodde det skulle bli et enkelt ran. 40-åringen satte fyr på lastebilen foran politistasjonen i Stavanger rett før ranet om morgenen 5. april i fjor. Derfra ble han fraktet i bil ned til Domkirkeplassen foran NOKAS-bygningen.

— Ranet skulle nærmest være over da jeg kom ned på Domkirkeplassen, fortalte Oslo-mannen i Stavanger tingrett i dag.

I RETTEN: Johnny Thendrup.