På en pressekonferanse klokken 16 i ettermiddag bekreftet politiet BTs opplysninger om at 55-åringen ble tatt med våpen under pågripelsen. De sier det hele skjedde uten dramatikk.

Den siktede har fortsatt ikke tatt stilling til skyld, og har nektet å la seg avhøre i dag. Fengslingsmøtet blir mandag klokken 12.30, men det er uklart om 55-åringen vil møte.

Grytidlig fredag morgen stod to politimenn og en politikvinne utenfor 55-åringens enebolig i Bergen. De gjemte seg i mørket helt til ytterdøren åpnet seg, og den antatte Lommemannen kom ut for å dra på jobb. I den ene hånden bar han et innpakket våpen som viste seg å være skarpladd.

De tre politifolkene var ikke bevæpnet. Politiet hadde på forhånd vurdert det som unødvendig å bevæpne seg for å pågripe 55-åringen.

Kan ha vært forberedt

Det er uklart hvorfor 55-åringen var bevæpnet da han forlot sitt eget hjem. En teori er at han de siste ukene kan ha følt at nettet begynte å snøre seg rundt ham, og at han har forberedt seg på at noe kunne skje.

I tiden før pågripelsen hadde politiet flere ganger stått frem i mediene og hevdet at det bare var et spørsmål om tid før Lommemannen ville bli tatt, og da etterforskerne reiste til Bergen i forrige uke, hadde de bare ett navn igjen på blokken.

Etterforskerne hadde fått rettens tillatelse til å ta seg inn i 55-åringens bolig for å hente hans DNA. Da det forrige helge ble klart at den samsvarte med Lommemannens, begynte de å planlege pågripelsen.

Spørsmålet politiet nå stiller er om 55-åringen kan ha ant at han snart ville bli avslørt, og at dette var årsaken til at han var bevæpnet. Han hadde flere våpen i huset, blant annet en rifle, en revolver og en konkurransepistol. Politiet har også beslaglagt ammunisjon, politiradio, datautstyr og to pengeskap

Selve pågripelsen skjedde uten dramatikk. 55-åringen skal ikke ha sagt noe som helst til politifolkene som satte håndjern på ham.

Fant bukse uten lommefôr

Politiet arbeidet hele fredag med å gjennomgå 55-åringens bolig. De ransaket også et naust mannen eier. I går fortsatte arbeidet i boligen, og i lokalene til firmaet han driver.

Blant beslagene som er gjort hjemme hos mannen, er flere bukser. Minst én av buksene manglet lommefôr, bekrefter politiet.

En av Lommemannens mest benyttede fremgangsmåter for å komme i kontakt med barn, har vært å be om hjelp til å finne noe i lommen sin. Når barna har stukket hånden i lommen hans, har det vist seg at den ikke har hatt fôr, og de har kommet i kontakt med mannens kjønnsorgan. I flere tilfeller har gjerningsmannen deretter begått grovere overgrep.

— Vi mener mistanken er styrket på bakgrunn av disse beslagene, sier politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt.

Avlyste avhør

Bare timer etter pågripelsen begynte politiet å avhøre 55-åringen. Dette ble avbrutt av forsvarer Tor Erling Staff. Avhøret fredag skal ikke ha vart så lenge at 55-åringen fikk svart på om han innrømmer straffskyld for overgepene han er siktet for.

I går ønsket politiet å foreta nye avhør. Det satte Staff ned foten for, på grunn av tilstanden til 55-åringen.

— Jeg synes ikke han er klar for det. Han er ikke til stede i tilstrekkelig grad til at jeg vil la ham gå i politiavhør, sa Staff.

55-åringen er plassert i varetektsavdelingen på Ila fengsel-, forvarings- og sikringsanstalt. Der er han under regelmessig tilsyn av fengselspersonell, og fikk i går besøk av sin forsvarer flere ganger.

Politiet har også sørget for at mannen vil bli plassert på Ila dersom han mandag blir varetektsfengslet.

En av årsakene er at dette fengselet huser mange overgrepsdømte. Sedelighetsforbrytere er nederst på rangstigen i fengslene, og kan bli utsatt for trakassering fra andre innsatte. Ved å plassere 55-åringen sammen med overgrepsdømte fanger, ønsker etterforskerne i størst mulig grad å skjerme ham mot slike episoder, slik at han skal være i stand til å la seg avhøre.

Fengsling i morgen

Staff vet ennå ikke om det vil bli gjort et nytt forsøk på avhør av hans klient i dag.

— Det må vi ta stilling til søndag, sier advokaten.

Den siktede bergenseren skal fremstilles for varetektsfengsling i Follo tingrett mandag. Det er ikke avgjort om han kommer til å møte i retten.

— I utgangspunktet er jo det vanlig, men om det vil skje i denne saken har vi ikke bestemt oss for ennå, sier Staff.

Han ønsker fortsatt ikke å kommentere hvordan hans klient stiller seg til den alvorlige siktelsen.

— Han har ikke forklart seg ordentlig for politiet ennå, så jeg kan ikke si noe om det, sier Staff.

POSERER: Siktede poserer på en av politiets motorsykler under et NAF-arrangement i 1994. Under en ransakelse i hjemmet hans fant politiet minst én bukse uten lommefôr.
PRIVAT
Her kjører 55-åringen rundt i sportsbilen sin i forbindelse med en tidligere reportasje i BT.
BJØRN ERIK LARSEN
Christiansen, Roar