Norske Irak-veteraner kan nå fatte håp om få mer støtte fra myndighetene.

– Det er jaggu på tide at denne sammenhengen kommer frem og blir anerkjent. Spørsmålet er om norske politikere tar det innover seg. Jeg tror det ikke før jeg ser det, sier Trond Blankvandsbråten.

Han er av dem som tjenestegjorde i Saudi-Arabia og Irak/Kuwait under og etter krigen, og som har fått alvorlige senskader.

Oberstløytnant og sjef ved Troms militære sykehus, Reidar Storvik, sto i februar frem i BT-dokumentaren «Irak-marerittet» og varslet om svært høy sykelighet etter oppdraget i Golfen. Storvik, som selv ble syk etter oppdraget, sa at så mange som 30 prosent av dem som tjenestegjorde i området hadde fått plager.

– Studien bekrefter og bygger opp under det vi mener; at det faktisk er en sammenheng mellom alt vi ble eksponert for, og plagene i ettertid, sier Storvik.

Norske soldater tok pillene

Det var Reuters som først meldte om den nye, omfattende undersøkelsen ved University of California.

Professor Beatrice Golomb mener å ha funnet klare sammenhenger mellom eksponering for kjemiske stoffer, og sykdom og plager hos 200.000 av de 700.000 amerikanske veteranene etter den første Golfkrigen.

Det er tre stoffer som peker seg ut, deriblant tabletten pyridostigmine bromide, en pille 250.000 amerikanske soldater tok mot nervegass.

Trond Blankvandsbråten og mange andre norske soldater tok også denne pillen.

I BT-dokumentaren «Irak-marerittet» kom det frem at pyridostigmine bromide-tablettene først i februar 2003 ble godkjent av United States Food and Drug Administration (USFDA) til bruk som vern mot nervegassen sarin.

Det amerikanske Helsedirektoratet godkjente altså de omstridte tablettene først 12 år etter at norske soldater måtte ta dem under Golfkrigen.

I tillegg til nervegasstabletten, har forskerne funnet to andre stoffer som skal ha påført veteranene skader; nemlig insektmiddel og nervegassen sarin, som flere soldater ble eksponert for etter at slike lagre gikk i luften.

Må ta det alvorlig

– Nå må norske myndigheter ta oss på alvor og sørge for at vi blir undersøkt skikkelig, sier Gunnar Roger Johansen. Også han ble syk etter opphold i Saudi-Arabia og Irak.

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) tok opp Irak-veteranenes sak med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter BTs dokumentar. Dåvøy fikk ikke svar på om Irak-veteranene ville bli undersøkt og fulgt opp.

– Denne undersøkelsen kaster et nytt lys over saken, det er viktig at Forsvarsdepartementet og norske helsemyndigheter tar dette innover seg. Jeg kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig å få undersøkt Irak-veteranene våre, sier Dåvøy.

Hva synes du om saken? Si din mening her.

NYTT HÅP FOR IRAK-VETERANER: Trond Blankvandsbråten er en av dem som har fått senskader etter å ha tjenestegjort i Saudi-Arabia og Irak/Kuwait. Nå gir en ny, stor undersøkelse håp om mer støtte fra myndighetene. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND
Bjelland, Håvard