Under Nordiske Mediedager i Bergen var det fredag formiddag debatt om pressedekningen av 22. juli-rettssaken. I panelet satt blant andre Mette Valle, fylkessekretær i Hordaland AUF, som overlevde terrorangrepet ved å svømme fra Utøya.

Hun sa at hun har ulike erfaringer med norske journalister, men at de fleste oppfører seg bra, tar hensyn og ikke går over streken.

— Så er det andre, som må ha en førsteside, og som presser oss mer enn de skulle ha gjort, til å gjøre og snakke om ting vi synes er ubehagelig, sa Valle.

- Pressen er oppe til prøve

Oppfatningen i panelet - som også inkluderte Trond Blattmann, leder av støttegruppen for de pårørende og etterlatte, VG-redaktør Torry Pedersen og Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening - var likevel at norsk presse har gjort en god jobb under rettssaken.

Blattmann fortalte at han var bekymret for sirkus før saken startet.

— Jeg fryktet en del av det vi opplevde før rettssaken, at mikrofoner skulle bli stukket opp i ansiktene på ungdommer, at man skulle kryssklippe fra avhørene, som vi så tendenser til. Men jeg synes dekningen har vært god, sa han.

Arne Jensen mener norske medier har forberedt seg uvanlig godt.

— Jeg tror ikke det er én redaktør som har sendt folk til rettssaken uten å ha hatt møter, etiske diskusjoner og lagt opp klare retningslinjer. Det er nok mange redaktører som nå føler at de er oppe til en prøve, sa Jensen.

Kritisk til TV-forbud

VG-redaktør Torry Pedersen var i likhet med Jensen kritisk til kringkastingsforbudet, begge sa at Anders Behring Breiviks forklaring burde blitt vist på TV. Pedersen sa at stemmebruk, fakter, oppførsel, mimikk og reaksjoner - og da først og fremst mangelen på dette - gir et bilde av Breivik som man ikke får av å lese referatene fra retten.

Valle og Blattmann var uenige. De fryktet talerstoleffekten, men var også bekymret for etterbruken av disse TV-bildene, at de ville bli vist igjen og igjen. Henvendt til Blattmann, sa Jensen:

— Vi må nok erkjenne at det ligger en konflikt her som nok aldri blir løst. Mediene rapporterer for allmennheten, vårt oppdrag er på vegne av dem som ikke er i rettssalen, og ikke dere som er der. Så er det hensyn som må tas. Men her er publikum fratatt muligheten til å danne seg et inntrykk av gjerningsmannen, sa Jensen.