Den 35 år gamle kvinnen er savnet siden hun forsvant sporløst fra Tananger utenfor Stavanger den 6. mars i år. Ettersom kvinnen er hjemmehørende i Agder og ble meldt savnet der, var det politiet i Kristiansand som søkte om få innsyn i kvinnens mobiltrafikk for å kaste lys over forsvinningen.

– Vi ble overrasket da vi fikk avslag fra Post— og teletilsynet (PT). Vår oppfatning var at vi hadde jobbet lenge med saken, og kunne sannsynliggjøre at det var begått en straffbar handling, forklarer kriminalsjef Arne Pedersen til Fædrelandsvennen.

Reglene er klare for når politiet har lov til å spore mobiltelefoner. Det må være mistanke om et straffbart forhold. Så lenge en sak bare er definert som en leteaksjon har ikke PT hjemmel til å gi politiet tillatelse til å spore mobiltelefoner.

– Det er en gråsone når folk forsvinner. Det hender at voksne folk stikker av, og det er ikke ulovlig. Men regelverket er problematisk i forsvinningssaker hvor det er tvil om det foreligger et straffbart forhold eller ikke, sier seksjonssjef i Post- og teletilsynet Asle Fuhr til avisen.

Etterforskningsleder Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt sier til NTB at det ville det vært svært nyttig dersom Agder-politiet hadde fått utlevert opplysningene. Politiet har opplysninger om at den savnede trebarnsmoren både sendte og mottok flere tekstmeldinger til sin mobiltelefon den natten hun forsvant.

Mulighet for å få ut opplysningene om Ann-Helen Karlsen er borte. Teleopplysninger blir slettet fra registrene etter senest fem måneder.