EISTEIN RØSSUM TROND NYGÅRD-STURE GARD BJELLAND

Kurerene er forbruksvare for narkoligaene: De tar store sjanser, vet ikke hvem de arbeider for, og er enkle å erstatte.

Tollerne stopper stadig flere kurerer på grensen. Amfetaminbeslagene har økt med 60 prosent fra i fjor.

Politijuristene i Halden har travle tider. 45 personer fra 17 forskjellige land satt sist uke varetektsfengslet etter å ha blitt tatt med narkotika på grensen til Sverige. Politiet regner med at de aller fleste er klassiske kurerer, som har hatt et tilsynelatende enkelt oppdrag: Kjør fra A til B og lever varene.

— Det har vært ekstremt i det siste. Tendensen er klar: Antallet kurerer går jevn og trutt oppover, sier Eivind Løvås, leder for grenseksjonen i Østfold politidistrikt. Flertallet kommer fra gamle østblokkland.

— De er gjerne ikke så veldig ressurssterke, og ofte i et økonomisk uføre. De har aldri sentrale plasser i organisasjonen. Dette er folk som lett kan ofres, sier Løvås.

Skulle få arbeid i Bergen

— Jeg ble lurt. Jeg tok all risikoen, han som sendte meg tok ingen. Og nå sitter jeg her.

«Her» er et lite besøksrom i Ullersmo fengsel. 36-åringen er stor, kraftig og kortklippet. Også han har sittet i varetekt. 352 dager tok det før han fikk dommen på fire års fengsel.

Den gamle Golfen han kjørte fra Litauen til Bergen høsten 2002 var stappfull med narkotika: 1,2 kg amfetamin, 1,2 kg metamfetamin og 21.900 Rohypnol-tabletter lå gjemt i dieseltanken. Dessverre for 36-åringen lå politiet i buskene da varene skulle overleveres.

Selv hevder litaueren hardnakket at han ikke visste noe som helst: Han var blitt tilbudt arbeid som håndverker i Bergen, og oppdragsgiverne bad ham ta med en bil de trengte. Dersom det ikke gikk i orden med arbeidet, skulle han få 500 euro for turen.

Verken tingretten eller lagmannsretten trodde på 36-åringen. De mener han visste hva han hadde i bilen, men at hans rolle ellers var beskjeden.

- Brukte folk uten penger

Det kunne godt vært den kraftige mannen vi møter i en skog i Litauen som rekrutterte 36-åringen.

— Vi kaller dem harer, sier han og smiler forsiktig.

I flere år arbeidet han i en kriminell organisasjon i en av de større byene i Litauen. De smuglet narkotika til Tyskland, Skandinavia, Russland, de andre baltiske landene. Først og fremst Rohypnol og amfetamin. Hans oppgave: Å være mellommann og rekruttere kurerer.

Så ble han tatt med et parti amfetamin som skulle sendes. Han valgte å legge kortene på bordet, i håp om å slippe billigere unna.

Nå er han livredd for å bli gjenkjent. Rettssakene mot ligaen har ennå ikke kommet opp for retten. Vi må møtes på en avsidesliggende skogsbilvei, fotografering er utelukket.

-Vi brukte folk uten penger, som ikke hadde noe å tape, som vi kunne stole på. De var enkle å finne, sier mannen.

En av ti ble tatt

Banden han var med i talte ca. 50 personer. De var fordelt på mange land, og hadde en toppsjef og fire-fem offiserer.

For en tur fikk kurerene ca. 3000 kroner, litt avhengig av hvor mye de tok med.

— Kurerene fikk vite hvem som ga dem stoffet, men aldri hvem sto bak. Det skulle færrest mulig vite, sier mannen, som er i 30-årene. Det største problemet når noen ble tatt, var at dyrebart stoff gikk tapt.

— I snitt ble ca. en av ti kurerer avslørt. Det måtte vi regne med, sier mannen.

- Katastrofe

36-åringen på Ullersmo har sonet to år av straffen sin. Hjemme har han samboer med et barn. Han sparer alle pengene han tjener i fengselsverkstedet, de få tusenlappene han sender hjem går til å betale barnehageplassen.

Han var aldri dømt for noe som helst før han reiste til Bergen, hadde ikke hatt rusproblemer, hadde arbeidet som håndverker både hjemme og i Norge, Tyskland og Danmark.

Fremtiden ser han ikke lyst på.

— Jeg hadde betrodde stillinger i byggebransjen. Det får jeg aldri igjen etter dette. Turen til Bergen var en katastrofe.

BEDRE TIDER: 36-åringen og en kamerat fra Litauen var med på å bygge det nye kulturhuset i Sandvika. Han hadde et ordnet og godt liv. Det var før den fatale turen til Bergen.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND