• Jeg følte meg kvalmere for hver dag som gikk. KrFs avtroppende nestleder, Inger Lise Hansen, tok i går et flammende oppgjør med en partikultur der «folk ikke får lov til å være den de er».

— Jeg har Gud med meg. Dette gir meg styrke. Slik avsluttet Inger Lise Hansen sin skildring av årene i KrFs toppledelse i TV 2s program TRUDE onsdag kveld. Hun skildret en partikultur preget av frykt, fortielse, dobbeltkommunikasjon, knebling og feighet.

— Politikk kan få folk til å gi opp seg selv og hjertet sitt, sa hun og ga uttrykk for at man i KrF ikke fikk lov til å være den man er.

Overfor Aftenposten sier hun at hun de siste ukene har fått mange henvendelser fra folk i partiet som også har opplevd det som problematisk å motsi «vedtatte sannheter» i partiet.

— Det oppleves som så vanskelig, at mange forholder seg tause. Derfor har jeg valgt å stille opp og fortelle min historie, sier hun og oppfordrer partiet til å ta et oppgjør med denne partikulturen.

Refset fra første dag

I onsdagens intervju opplyste Hansen at hun kom på kant med partileder Dagfinn Høybråten fra første dag som nestleder. Minutter etter at hun var valgt, ga hun et intervju om partnerskap mellom homofile, som fikk Høybråten til å raskt be henne trekke hele intervjuet.

— Nå er du nestleder i KrF og står for det partiet har vedtatt, skal han ha sagt til henne.

Det ble storm omkring Hansen da hun i fjor vinter lot seg intervjue av Aftenposten og tok til orde for en mindre Israelvennlig Midtøsten-politikk, en mer åpen holdning til ekteskap mellom homofile og til etablering av vinmonopol. I tillegg ville hun fjerne partiets såkalte bekjennelses- paragraf.

Enda mer bråk ble det da hun noe senere lot seg avbilde noe lettkledd i Det Nye - og VG blåste det opp på forsiden. Uken etter dette beskriver hun som den mest ensomme i sitt liv.

Hun sier, i gårsdagens TV 2-intervju, at hun svært gjerne skulle hatt litt støtte og omsorg, men ikke fikk dette – heller ikke fra dem hun hadde regnet med støtte fra. Da hun på den tiden vanket i interne partifora, forklarer hun at «et fåtall klarte å snakke med meg på en normal måte.»

— Jeg følte meg gjennomsiktig, uttalte hun til Teige.

Omgitt av taushet

Ifølge Hansen var det mange i partiet som overfor henne ga uttrykk for at hun var tøff og modig, men som likevel forholdt seg taus når det stormet. Hun anklaget partikolleger som sendte støttende SMS-er til henne på møter for manglende åpen oppbacking.

— Jeg følte meg «krympet» mange ganger, sa hun. Hansen opplyste bl.a. at da hun i fjor sommer hadde to uker igjen av sommerferien, hadde hun ikke lyst til å gå tilbake i jobb på partikontoret. Hun følte seg kvalmere for hver dag som gikk.

I programmet skildrer også Hansen hvordan hun følte seg satt på sidelinjen på møter i partiets stortingsgruppe og ikke ble nevnt ved navns nevnelse, men som «observatøren».

Til Aftenposten forteller Hansen at hun nå har valgt å nedprioritere møtene i partiets stortingsgruppe.

Ulik oppfatning

— Inge Lise og jeg har forskjellig opplevelse av de hendelsene hun beskriver, og ikke minst ulik oppfatning av hva lederrollen krever, opplyser partileder Dagfinn Høybråten i en SMS-melding.

— Jeg har aldri forsøkt å usynliggjøre henne. KrF trenger Inger Lises kompetanse og engasjement fremover, og jeg ønsker henne all mulig lykke til, skriver han og opplyser at partiet gjennom strategiprosessen har tatt tak i utfordringen knyttet til å bygge en god partikultur.

— Jeg er overbevist om at partiets nye ledelse er seg bevisst behovet for å følge opp dette, sier han.