Etter mange måneders knallharde forhandlingsrunder innrømmer regjeringen nå for første gang overfor Aftenposten at de ikke kommer til å fremme forslag for Stortinget om endringer i bioteknologiloven.

Uenigheten er så stor at mye nå tyder på at selv ikke stortingsmeldingen regjeringen tidligere har lovet å gi Stortinget, kommer.

Da stortingsgruppene til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet skulle se på spørsmålene om eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd i fjor høst, var det plent umulig å bli enige, og spørsmålet ble rett etter jul ble løftet opp til Statsministerens kontor for å løse floken.

Steilt mot hverandre

Men også da partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken tok tak i problemene, var det umulig å komme til enighet.

Spørsmålet om eggdonasjon bør bli lovlig i Norge skaper trøbbel både for den rødgrønne regjeringen og en eventuell ny, borgerlig regjering. Men det ligger an til flertall på Stortinget for å si ja.

Til slutt ble tidligere i år gjort det opp til helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Sp-leder Liv Signe Navarsete (Sp) å ta diskusjonen i havn.

Etter det Aftenposten erfarer, har de to regjeringstoppene stått steilt mot hverandre — og nå innrømmer Støre at det ikke kommer til å komme forslag til lovendringer fra Regjeringen.

— Regjeringen fremmer politikk som tre partier står bak, og her er det ikke slik, selv om det er vel kjent hva Arbeiderpartiet mener, sier Støre til Aftenposten.

Startet i 2009

Han vil ikke garantere at det kommer en stortingsmelding.

— På egnet måte vil regjeringen sikre at det kommer en gjennomgang av bioteknologiloven i denne perioden. I hvilken form vil jeg ikke si noe om nå, sier Støre.

Flere godt informerte kilder tror heller ikke det vil komme noen stortingsmelding: Jo lengre tid som går før en løsning er på plass, jo større er sjansen for at alt droppes.

Stortinget ba regjeringen om en evaluering av Bioteknologiloven allerede i 2004, og i 2008 slo daværende statssekretær Kari Henriksen (Ap) i Helsedepartementet fast at det ville komme året etter. Evalueringsarbeidet ble satt i gang sommeren 2009, og har nå vart i snart fire år.

Misnøye i Ap

For Arbeiderpartiet vil det bli et stort prestisjenederlag ikke å få gjennomslag for tre ting stortingsgruppen i august i fjor ga regjeringen en tydelig beskjed om å fikse.

Ja til å oppheve forbudet mot eggdonasjon. Ja til å åpne for assistert befruktning for enslige. Ja til tidlig ultralyd i offentlig regi.

Håkon Haugli, som er helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, er svært utålmodig etter å få gjennomslag for en liberalisering når det gjelder bruken av gen- og bioteknologi.

— Arbeiderpartiets stortingsgruppe har klare vedtak og en klar forventning om at disse utkvitteres av regjeringen. For oss handler det om å hjelpe folk som ikke så lett får barn. Det er grunnleggende bra at folk får barn i Norge, og at de som trenger hjelp får det, sier Haugli til Aftenposten.

- Uheldig med utsettelse

Senterpartiets landsstyre slo allerede i november i fjor fast at partiet ville si tre ganger nei til de vanskelige bioteknologi-sakene, og i løpet av helgen er det ventet at partiets høyeste organ, landsmøtet, vil si et like klart nei til alle tre sakene.

Ap og SV sier ja til eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning av enslige. Sp sier tydelig nei. Ingen ser kontruene av et kompromiss.

SV er på linje med Ap og sier ja, men med en del forbehold når det gjelder innføring av tidlig ultralyd.